KVINFOs Ekspertdatabase
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

Elsebeth Kock-Petersen (1949 - )
Kock-Petersen, Elsebeth

*1949, minister.

*15.1.1949 i Kbh.

Forældre: sognepræst Ejnar Larsen (*1915) og Anna Maria Elkjær Larsen (*1914).

~13.2.1970 med advokat Nils K.-P., *2.2.1934 på Frbg., s. af direktør Svend Aage K.-P. og Ellen Agnete Hansen. Ægteskabet opløst.

Børn: Svend (1986), Maria.

EKP blev født i Kbh., hvor hendes fader var præst på Nørrebro, moderen hjemmegående. I 1967 blev hun student fra Nørre Gymnasium, 1973 cand.jur. fra Kbh.s Universitet. Efter sin kandidateksamen var hun først ansat i Kommunernes Landsforening. I 1979 skiftede hun til Udenrigsministeriets kontor for menneskerettigheder. Hun blev for alvor kendt af den brede offentlighed som minister i flere af 1980’ernes borgerlige regeringer. Allerede i sin gymnasietid var hun politisk aktiv i Venstres Ungdom, i løbet af 1970’erne udbyggede hun sin politiske karriere, og i 1979 blev hun indvalgt i Venstres hovedbestyrelse. Hun var folketingskandidat fra 1971, opstillet i skiftende kredse, og opnåede første gang valg i 1975, da statsminister ◊Poul Hartling efter to år med en smal Venstreregering sikrede partiet en stor valgsejr. EKP mistede sit mandat i 1977. Først i 1984, efter at hun 1982 var blevet udnævnt til kirkeminister i den første regering under ◊Poul Schlüters ledelse, opnåede hun igen valg og var medlem af Folketinget til 1990.

EKP var altså et kendt ansigt internt i Venstres organisation, da hun som 33-årig blev kirkeminister. Hun var en ligefrem og udadvendt person, der altid var parat med en bramfri replik. Den friske og djærve facon kom også de første Schlüterregeringer til gavn, og EKP var med til at give kulør og gejst til den borgerlige firkløverregering, som fik en parlamentarisk barsk start. Posten som kirkeminister havde hun indtil 1984, hvor Schlüter foretog en regeringsrokade, der bl.a. indebar, at EKP blev socialminister. Ved en ny rokade i 1986 måtte hun forlade Socialministeriet. Hun fik tilbudt Boligministeriet, men takkede nej. Denne post havde ikke hendes interesse. Hendes nej til hvervet som boligminister vakte opsigt, men afslaget viste noget om hendes kompromisløshed. Ved dannelsen af VKR-regeringen i 1988 fik EKP atter tilbudt en ministerpost, nu som chef for det nyligt etablerede Sundhedsministerium. Denne gang sagde hun ja, men allerede året efter forlod hun regeringen med den begrundelse, at hun nu ville skifte livsspor og hellige sig familielivet med de to små børn på fuld tid.

EKP var gennem hele sit politiske virke bevidst om sit liberale udgangspunkt og havde som overordnet målsætning at forsvare det enkelte menneskes frihed i forhold til systemet. I et interview i forbindelse med afgangen som minister udtalte hun, at hun nu ville væk fra Time Manager-livet og i stedet satse på kvindelige værdier som livskvalitet. Familien flyttede til Jyderup, men efter et par års forløb blev EKP skilt fra sin mand og flyttede med børnene til England. Hun blev kommandør af Dannebrogordenen i 1984.

Foto i KB, Folketinget.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Elisabeth Refsgaard

 
Professioner
Ministre · Akademikere · Folketingsmedlemmer
 
Organisationer
Folketinget · Venstre · Kirkeministeriet · Socialministeriet · Sundhedsministeriet · Socialministeriet · Kirkeministeriet
 
Emneord
Politik · Jura · Kirkepolitik · Socialpolitik · Sundhedspolitik · Hædersbevisninger · Forvaltning · Stat
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgning

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg