KVINFOs Ekspertdatabase
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

Mette Fugl (1949 - )
Fugl, Mette

*1949, journalist.

*3.2.1949 i Horsens.

Forældre: programdirektør Sven F. (*1924) og skoleinspektør Grethe Madsen (1927-97).

~3.5.1970 med journalist Birger Thøgersen, *6.4.1946 på Frbg., s. af overassistent Karen Emma Skram T. Ægteskabet opløst 1974.

Børn: Andreas (1972).

MF har været en af sin generations førende journalister. Hun blev født ind i et journalistisk miljø, idet faderen Sven F., der startede ved den socialdemokratiske presse, endte som programdirektør i Danmarks Radio (DR). Hun voksede op i Horsens og Århus, inden familien, da hun var ti år, flyttede til Birkerød. Hun husker stadig, hvordan hun blev mobbet, fordi hun talte århusiansk.

Efter studentereksamen fra Birkerød Statsskole 1967 blev MF i 1969 journalistelev ved Politiken. Hendes åbenlyse evner gjorde, at hun allerede som elev blev udstationeret i Bruxelles for avisen. Efter uddannelsen arbejdede hun freelance ved DR, først for radioprogrammet Orientering, senere for TV-Avisen (TV-A). I 1975 valgte hun at forlade tv for at blive politisk medarbejder på Information, men allerede i 1977 vendte hun tilbage til den politiske redaktion på TV-A, hvor hun for alvor slog sit navn fast som en altid engageret interviewer, der ved sine velforberedte spørgsmål, og ikke mindst sine evner til at lytte og høre både tekst og undertekst, kunne lokke andet end banaliteter ud af politikerne. Hun var frygtet, men højt respekteret på Christiansborg. Der var få kvinder blandt de politiske journalister, og MF var banebrydende med sin antiautoritære, direkte og kritiske stil. Det gav hende tilnavne som Rovfuglen, Mette Ørn og Mette Skrap, navne, MF så som udtryk for de traditionelle kønsroller på tv. “Når mandlige kolleger er velforberedte og spørger skrapt, så roses de for at være kompetente og smarte, men hvis kvindelige udspørgere opfører sig ligeså, er de blot grove eller skrappe kællinger,” har hun sagt.

Siden har MF brugt sine evner inden for næsten enhver gren af journalistikken. Ugens Gæst i 1984 viste nye sider af hendes talent og var med til at lægge grunden til den type talkshow, der bygger på den rolige samtale og går i dybden med sit emne. Gæsterne strakte sig fra ministre og generaler til den kendte engelske trivialforfatter Barbara Cartland. Programmet gjorde hende for alvor verdensberømt i Danmark, og hun havde det svært med offentlighedens interesse for hendes privatliv. I 1984 forlod hun DR for at arbejde på sit eget talkshow på det nystartede Weekend-TV. Hun vendte tilbage til TV-A, da stationen gik ind i 1986. MF prøvede kræfter med underholdningsprogrammet Scrapbogen, men erkendte, at hun følte sig bedst tilpas med aktuel journalistik. Siden 1992 har hun haft base i Bruxelles som TV-As Europakorrespondent. Samtidig har hendes store dygtighed og rutine ført til, at DR bruger hende til alle mulige særopgaver, hvad enten det er live-udsendelse fra en filmfestival, jubilæumstransmission fra Det Kgl. Teater eller indsamlingsshow til fordel for flygtningene fra Kosovo.

MF er et konkurrencemenneske og et nervemenneske, der tvinger sig selv til at gå til opgaven med stor saglighed, hvad enten det drejer sig om verdenspolitik eller Oscaruddeling. Hun går aldrig “live”, uden at adrenalinen kører på højtryk. Hendes force er, at hun lever med adrenalinen og nerverne og derfor evner at give seeren fornemmelsen af at være der selv. Privat giftede hun sig allerede som elev med kollegaen Birger Thøgersen, og de fik sønnen Andreas, som har fulgt familietraditionen og er blevet journalist. Ægteskabet blev opløst, og i et par år levede hun sammen med forfatteren og journalisten Erik Thygesen i et kollektiv på Frbg. Forholdet gik i stykker, men Erik Thygesen forblev til sin død i 1999 en nær ven og en stor støtte både fagligt og privat. MF har modtaget Victor Prisen 1984 og Publicistprisen 1986.

Lone Kühlmann

 
Professioner
Journalister · Korrespondenter
 
Organisationer
Danmarks Radio
 
Emneord
Journalistik · Udlandsophold · TV · Europapolitik · Udenrigspolitik
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Vejle Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgning

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg