KVINFOs Ekspertdatabase
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

Anette Faaborg (1942 - )
Faaborg, Anette

*1942, centerdirektør, pianist.

*13.2.1942 i Kbh.

Forældre: redaktør Niels Laub F. (1911-81) og indkøbschef Annelise Faber (*1917).

~26.8.1967 med cellist Bertel Søeborg Ohlsen, *6.11.1932 i Kbh., s. af prosektor, læge Axel S. O. og fysioterapeut Elise Dorothea Heerup. Ægteskabet opløst 1995.

Børn: Caroline (1968), Charlotte (1970).

AF blev den første kvindelige konservatorierektor i Danmark. I perioden 1972-81, da hun beklædte stillingen ved Vestjysk Musikkonservatorium i Esbjerg, nåede dog også Anne-Karin Høgenhaven og ◊•Elisabeth Sigurdsson at blive rektorer for konservatorierne i Kbh. og Århus. AF blev født på Østerbro, og hun og hendes tre søstre gik i Ingrid Jespersens Skole. Her blev hendes musikundervisning hos pianisten og musikpædagogen Carl Maria Savery, der formåede at sætte musikken i centrum i skolemiljøet, af stor betydning for hendes musikalske udvikling. Efter sin musiksproglige studentereksamen kom hun ind på Musikkonservatoriet, hvor hun 1962-65 havde ◊Georg Vásárhelyi som lærer i sit hovedfag, klaver. Derefter blev hun uddannet som hørelærepædagog hos komponisten ◊Jørgen Jersild og tog eksamen i 1967.

Allerede i konservatorietiden fik AF job på Danmarks Radio, først som morgenspeaker på det nye P3 samt som producent af børneudsendelser, hvor hun læste højt, sang og spillede guitar, og fra 1963 som speaker i det unge tv-medie. Da hendes mand i 1968 blev ansat i det nyoprettede Vestjysk Kammerensemble, fra 1984 Esbjerg Ensemble, flyttede familien til Esbjerg, hvor AF kom til at undervise i hørelære på byens konservatorium og i 1969 blev docent. Som rektor i en periode med trusler om nedlæggelse af konservatoriet måtte hun på barrikaderne, men hun havde en god sag, og med argumentet om konservatoriets afgørende betydning for hele egnens musikliv, og også med støtte i Konservatoriernes Fællesråd, red institutionen stormen af. Efter rektortiden var hun i en seksårs periode delvis frikøbt fra sit docentur, fordi hun involverede sig i etableringen af et stort musikhus i Esbjerg; hun var således formand for støtteforeningen Musikhusets Venner og sad også i bestyrelsen for det aktieselskab, der byggede huset.

Da musikhuset med AF som konferencier blev indviet i 1997, havde hele processen med privatindsamling af 30 mio. kr. og realiseringen af byggeriet varet i 14 år, og AF var med fra start til slut. Hendes to døtre havde efter studier i Århus slået sig ned i Kbh., og da AF blev skilt i 1995, rykkede hun teltpælene op og tog til hovedstaden på lykke og fromme. Den første tid fastholdt hun sin docentstilling og pendlede til Esbjerg, men efter et lille års tid blev hun tilbudt stillingen som konstitueret leder af Dansk Musikinformations Center (MIC), der blev oprettet 1979 og har til formål at informere om dansk musik og musikliv såvel inden som uden for landets grænser. Med sine rige administrative erfaringer og sit store netværk af professionelle kontakter fandt hun her sin ønskearbejdsplads. Efter et år som konstitueret blev hun 1997 ansat som leder, og hendes energi og evner for personalepleje har efter en økonomisk oprydningsperiode bl.a. udmøntet sig i oprettelsen af en imponerende homepage med stadig opdaterede oplysninger, der såvel nationalt som internationalt kan danne en solid indgang til information om dansk musikliv i hele dets bredde. AF var medlem af TV2’s bestyrelse i tv-stationens første otte år. Hun blev udnævnt som Årets Esbjergenser i 1985 og modtog Ingrid Jespersens Legat i 1987.

Inge Bruland

 
Professioner
Direktører · Rektorer · Pianister · Pædagoger · Skoleledere
 
Organisationer
Vestjysk Musikkonservatorium · Danmarks Radio · Musikhusets Venner · Dansk Musikinformations Center · TV2
 
Emneord
Hørelære · Musik · Konservatorier · Informationscentre
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgning

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg