Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Helga Johansen (1852 - 1912)
Johansen, Helga

1852-1912, forfatter.

*12.8.1852 i Kbh., †25.12.1912.

Forældre: grosserer, klokker Frederik Christoph J. (1804-74) og Camilla Olivia Petrine Jepsen (1815-92).

Skønt hun debuterede så sent som 1896, tilhører HJ litteraturhistorisk set det moderne gennembrud. Hun var jævnaldrende med de fleste gennembrudsforfattere og var samtidig via sin broder, maleren ◊Viggo Johansen, knyttet til inderkredsen i det moderne kunstnermiljø. Hendes brevveksling med ◊Georg Brandes vidner om en kvinde, der i både kunstneriske og personlige spørgsmål var sikker i sin sag.

HJ voksede op i et kbh.sk middelklassehjem. Fra sin tidlige barndom var hun plaget af en benskade, som dog ikke forhindrede, at hun som voksen kunne passe sin syge moder, indtil denne døde. Hun forblev ugift, underviste periodisk, fra hun var først i 20’erne, tog lærerindeeksamen i 1879 fra Beyers, Bohrs og Femmers Kursus og fortsatte derefter med at undervise indimellem. Således omsattes et stort videbegær, der tidligt havde ført til selvstudier i filosofi og hebraisk, til et af periodens få levebrød for kvinder, som var optaget af humanistiske og eksistentielle spørgsmål. Var de fysiske begrænsninger som følge af handicappet ikke voldsomme, var de psykiske så meget desto større. Som det moderne menneske, hun var, tolkede hun selv kroppens uformåen som et synligt tegn på hendes indre forkrøbling; hun var psykisk syg og måtte i 1880’erne et par gange indlægges til behandling.

Over en kort periode omkring århundredskiftet skrev HJ tre romaner, som blev udgivet under pseudonymet Hannah Joël, Rids, 1896, Hinsides, 1900, og Brev til Menneskene, 1903. Det enestående ved dette lille forfatterskab er dets vilje til at mime et “galt”, et sprængt og atomiseret sprog. Især romanen Hinsides bærer præg af denne formbestræbelse, hvor sproget kværner i en monoton og dog brudt strøm. En sammenhængende fortælling er til gengæld så godt som umærkelig bag dette sproglige mønster. Hun lader ikke blot hånt om naturalismens krav på genkendelighed, hun skriver hen over både impressionisme og ekspressionisme og er nær den modernistiske prosa, som først slår igennem mere end et halvt århundrede efter hendes debut. Det har været oplagt at parallelisere Hinsides med ◊•Amalie Skrams samtidige sindssygeromaner, og indignationen er da også fælles for de to forfattere. Hvor Skrams strenge episke logik skriver hovedpersonen ud af sindssygen, drives HJs læser ind mod galskaben som værensform, fordi synsvinklen fastholdes hos et jeg, hvis identitet og livshistorie er så svagt forankret i omverdenen, at den knap kan fortælles.

Elisabeth Møller Jensen (red.): Nordisk kvindelitteraturhistorie, 1993-98. Pil Dahlerup: Det moderne gennembruds kvinder, 1983.

Privatarkiv i KB.

Birgit Mortensen

 
Professioner
Forfattere
 
Organisationer
 
Emneord
Skønlitteratur
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1890'erne · 1900'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon