Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Eva Johansson (1958 - )
Johansson, Eva Hedvig

*1958, operasanger.

*25.2.1958 i Kbh.

Forældre: vin- og tobakshandler Niels Sture J. (*1915) og vin- og tobakshandler Grethe Bech (*1924).

~16.8.1994 (b.v.) med bratschist Herwig Oswalder, *29.5.1951 i Salzburg, Østrig.

EJ “sang Elsas drøm i første akt som var det Ophelias sange med en fjernhed, der grænsede til det forrykte. Kontrasten til hendes jubel og intense nærvær efter tvekampen (...) var overvældende.” Sådan beskrev kritikeren Jens Brincker EJ efter hendes debut som Elsa i Lohengrin på Deutsche Oper i Berlin i 1990. Da hun kort efter udførte den samme rolle ved Wagnerfestspillene i Bayreuth, noterede den tyske kritik, at hun ikke blot tilførte Elsa “jomfruelig pragt, men også en i alle registre udtryksstærk stemme”.

EJ er vokset op på Østerbro i Kbh., hvor forældrene har en tobaks- og vinhandel. Det var “et hjem, hvor kærlighed blev prioriteret højere end materielle goder,” har hun sagt. Fra hun som fireårig begyndte at lytte til radioens operaudsendelser, har hun udtrykt sig dramatisk i sang. Hendes mormoder, der var bestyrerinde på et lollandsk gods, var en god pianist. Hos hende modtog EJ stærke musikalske indtryk, og af hende fik hun sin første klaverundervisning. Skolegangen på Ingrid Jespersens Skole var fyldt med musik: morgensang, skolekor, musikdramatik og musikaftener. På skolen medvirkede EJ i mange forestillinger, fra gamle danske syngespil til musicals. Hendes store sangstemme var tidligt udviklet. Efter studentereksamen 1977 og med kun et halvt års sangundervisning hos Birgit Bastian bag sig kom hun som 19-årig ind på Musikkonservatoriet. I 1981 fortsatte hun på Opera-Akademiet, hvor ◊•Lone Koppels dramatiske undervisning fik stor betydning. Kun ét år efter tilbød Det Kgl. Teater EJ en femårs kontrakt. I de følgende år arbejdede hun som solist på teatret, samtidig med at hun afsluttede sin uddannelse på Opera-Akademiet. Fra starten sang hun lyrisk-dramatiske roller. Hun var kun 25 år, da hun i 1983 lagde ud som grevinde Almaviva i Figaros Bryllup. Selv regner hun rollen som Chrysothemis i Richard Strauss’ Elektra i 1986 for sit egentlige gennembrud. I A. Bergs Wozzeck skabte hun i samspil med ◊Aage Haugland et både bevægende og rystende portræt af den utro Marie.

Fra 1988 har EJ været engageret ved Deutsche Oper, hvor hun, bl.a. under instruktøren G. Friedrich, har skabt en række rolleportrætter. 1988-93 medvirkede hun ved festspillene i Bayreuth, bl.a. som Elsa i Lohengrin. Hun har sunget på Wiens statsopera, i mange tyske operahuse og på Covent Garden i London. På Metropolitan i New York sang hun i 1998 Eva i Mestersangerne i Nürnberg under J. Levines taktstok. Hun har gæstespillet og koncerteret i mange lande, bl.a. Israel, Spanien, Frankrig og Japan, og hun har indsunget Fru Ingeborgs parti i ◊Peter Heises Drot og Marsk på cd, en rolle, hun også har udført i en tv-version fra 1989. For at konsolidere sin sangteknik har EJ i årenes løb fået sangundervisning hos professor O. Brown, New York, og Susanna Eken, Kbh. En stor og klangskøn lyrisk-dramatisk sopran, et usædvanligt musikalsk nemme, et gedigent dramatisk talent og et vindende sceneydre har været forudsætningerne for den fine internationale karriere. EJ modtog Aksel Schiøtz-Prisen i 1988 og Ingrid Jespersens Legat i 1994.

Foto i KB, Det Kgl. Teater.

Sten Høgel

 
Professioner
Sangere
 
Organisationer
Det Kgl. Teater · Deutche Oper
 
Emneord
Opera · Sang · Internationalt arbejde · Udlandsophold
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon