Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ane Grethe Antonsen (1855 - 1930)
Antonsen, Ane Grethe

1855-1930, skuespiller.

*25.6.1855 i Over Barrit, Barrit sg., †9.1.1930 i Sorø.

Forældre: gårdejer Anton Rasmussen (1819-94) og Ellen Rasmusdatter (1821-1902).

AGA burde vel egentlig have heddet Antonsdatter, da hun efter bondeskik benyttede faderens fornavn som sit efternavn. Men dette ville nok have virket for fremmedartet i Kbh. Og hun skulle få problemer nok, født og opvokset som hun var i den jyske landsby Over Barrit nær Juelsminde og med ringe skolegang bag sig. End ikke et højskoleophold havde hun med sig i bagagen, da hun stilede efter mere uddannelse i hovedstaden. Her fik hun hurtigt interesse for scenen, og på trods af de vanskeligheder, man kunne forudse alene på grund af hendes dialekt, besluttede hun sig for en fremtid som skuespiller. Hun gav sig i kast med arbejdet og udviste en imponerende energi med at rette op på sproget. Hun fik instruktion af den forhenværende skuespiller Lauritz Andreas Eckardt og debuterede 1880 på Det Kgl. Teater som Ulrikka i ◊Carsten Hauchs Søstrene paa Kinnekullen. Det var ikke det mest oplagte valg for en pige med hendes naturel. Men ambitionerne gik i retning af det romantisk-dæmoniske, og hun fik et stort ønske opfyldt, da hun nogle år senere spillede Ragnhild i ◊Henrik Hertz’ Svend Dyrings Hus. Efter disse ikke særlig vellykkede forsøg i det tragiske rollefag, måtte AGA erkende, at hendes talent og baggrund tilsagde hende en anden type roller. Det blev især i de tidlige år til nogle gode og solide kvindetyper med Gina Ekdal i Henrik Ibsens Vildanden, 1884, og den forfjamskede, naive tjenestepige Ane i Bjørnstjerne Bjørnsons Geografi og Kærlighed, 1885, som nogle af de mest markante.

AGA gjorde således god fyldest i det nye, naturalistiske drama, hvor man skulle vise kvinder af kød og blod og ikke et æstetisk idealbillede. Det jordbundne og realistiske var dengang nyt i dansk teater, men desværre fik hun efterhånden få af disse roller. Hun udførte Tosse-Karen i ◊Holger Drachmanns Strandby Folk og Rottejomfruen i Ibsens Lille Eyolf. I 1888 overtog hun Fru Linde i Ibsens Et Dukkehjem efter ◊•Agnes Gjørling. I det mere traditionelle repertoire spillede hun karakterroller som Gedske Klokkers i ◊Ludvig Holbergs Barselstuen, Madam Rar i ◊J.L. Heibergs Aprilsnarrene og Kobbersmedemadammen i ◊C. Hostrups Genboerne. Men der kom lange pauser, og 1910 tog AGA sin afsked fra teatret som Frk. Fenger i ◊Hjalmar Bergstrøms Dame-The. I årene efter gæsteoptrådte hun et par gange på Dagmarteatret og Folketeatret. Hun havde i sit virke levendegjort mange af de mindre roller i forestillingerne, og ikke overraskende blev hun fortaler for ensemblespillet og fremhævede dets værdi for helhedsindtrykket, hvad der siden skulle blive så vigtigt for det moderne teater. Da AGA ingen direkte arvinger havde, oprettede hun i sit testamente et legat til fordel for gamle scenekunstnere.

Foto i KB, Teatermus.

P. Hansen: Den danske Skueplads, 1889-96. Før og Nu, 1917. Illustreret Tidende 13.2.1898.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Viben Bech

 
Professioner
Skuespillere · Legatstiftere
 
Organisationer
Det Kgl. Teater
 
Emneord
Teater
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1880'erne · 1890'erne · 1900'erne
 
Regioner
Vejle Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon