Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Grethe Nygaard (1939 - )
Nygaard, Grethe

*1939, hotelejer.

*17.1.1939 i Grønbjerg, Nr. Omme sg.

Forældre: kroejer Alfred Pedersen (1907-77) og Signe Toutrup (1908-78).

~1959 med murermester Sigvald Nygaard Nielsen, *14.7.1928, †1.2.1988, s. af Kresten Nielsen (1886-1951) og Anne Marie Nygaard (1890-1971). Ægteskabet opløst 1972.

Bofælle: sælger Jens Christian Mikkelsen, s. af vinduespudser Erik M. og Lilli Ida Sørensen.

Børn:Jytte (1958), Helle (1960), Dorte (1963).

Kroejerdatteren GN kom som helt ung i kokkelære på restaurant Landsbyen i Herning, men købte allerede som 19-årig Uldum Afholdshotel i det håb, at sognerådet kunne formås til at give alkoholbevilling. Det lykkedes imidlertid ikke, og da økonomien dermed ikke kunne hænge sammen, begyndte hun en diner transportable-forretning med mad, kørt ud i biler påmalet firmaets slogan “Spis dig glad i Grethes mad.”

I 1971 var der et hotelbyggeri med 14 værelser i gang i Brædstrup mellem Silkeborg og Horsens. Byggeriet var økonomisk nødlidende, og med løfte om natbevilling overtog GN hotellet på opfordring af kommunen og rykkede ind som hotelejer og enlig mor til tre døtre. Hun videreførte diner transportable-virksomheden med pakkeløsninger til selskaber: borde, stole, service, mad og betjening, men uden drikkevarer. Samtidig overtog den meget arbejdsomme GN allehånde opgaver fra køkkentjeneste over receptionsarbejde til dørmand og passede desuden regnskaberne. Hotel Pejsegården blev en af Brædstrups største arbejdspladser med 180 ansatte og stadige udvidelser og ombygninger. Antallet af værelser blev tidoblet i løbet af 25 år, og hun og hendes medarbejdere kunne klare bespisning af op til 1.600 mennesker ad gangen. Hun indførte nye aktiviteter som kursusvirksomhed og fast revy ved ensemblet Østjydsk Musikforsyning, og der blev opført bowlingbaner og et kæmpediskotek, der med optræden af tidens kendteste stjerner trak unge til fra hele Midtjylland. Hotel Pejsegården besøgtes ved midten af 1980’erne af 200.000 mennesker om året og havde en omsætning på 55 mio. kr. om året.

En overgang ejede GN også restauranterne Topas i Horsens, Tarok i Silkeborg og Sandkassen i Ebeltoft. De blev siden solgt eller bortforpagtet, og på det seneste har hun trappet ned og overladt den daglige drift til sin ældste datter, der er kokkeuddannet. De to yngste børn er også fulgt i moderens fodspor, den ene som ejer af Øster Højst Kro, den anden som indehaver af Hotel Hanstholm. GNs opskrift på succes er hårdt arbejde. “Skal man drive en virksomhed som Pejsegården, må man som ejer være der selv. Hver dag. Året rundt. Og man skal være synlig,” erklærede hun i et interview i 1997. Hun har vedkendt sig sit heftige temperament, og især i sine unge dage kunne hun fare op, når hun mente, der blev sjusket med arbejdet. GN har kunnet lide at tjene penge og har haft forstand på det, men har også vidst at sætte pris på en ekstravagant livsførelse med dyre lidenskaber som kostbare smykker, store biler og spillekasinoer. Efter at have trukket sig tilbage har hun delt sin tid mellem sin lystgård med tilhørende hjortefarm og villaen i det sydlige Spanien.

Ib Gejl

 
Professioner
Virksomhedsejere · Restauratører
 
Organisationer
Hotel Pejsegården
 
Emneord
Hoteller · Restauranter
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Ringkøbing Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon