Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Elisabeth Nørregård (1843 - 1912)
Nørregård, Elisabeth Alexandra Ida Augusta Regine

1843-1912, højskolemoder.

*12.3.1843 på Petersgård, Kalvehave sg., †7.6.1912 i Holte, Søllerød sg.

Forældre: godsejer Michael Conrad Fabritius de Tengnagel (1811-49) og Nanna Felicia Augusta Bilsted (1820-89).

~27.9.1881 med højskoleforstander ◊Jens N., *13.11.1838 i Kbh., †8.4.1913 i Holte, Søllerød sg., s. af fuldmægtig Frederik Christian N. og Cæcilie Cathrine Satterup.

Børn: Tage (1882), Gunnar (1883).

EN voksede op i en stor søskendeflok på herregården Petersgård i Sydsjælland i et meget levende hjem. Familien tog del i det grundtvigske menighedsliv på egnen og var optaget af, hvad der rørte sig politisk og kulturelt i tiden. Det var en opvækst, der kom EN, hendes søster •Anna (g. Nørregård) og hendes stedsøster Anna Margrete Feddersen til gode senere i livet, idet de alle tre fik livsvarig tilknytning til Testrup Højskole.

Sammen med sin mand Jens N. havde ENs søster i 1866 været med til at oprette Testrup Højskole lidt sydvest for Århus. I 1880 døde Anna N. af tuberkulose, og efter hendes ønske blev EN på Testrup for at tage sig af de fire endnu små børn. Fra skolens start havde EN ofte hjulpet til, bl.a. med at undervise i håndarbejde. Hun var således ikke ukendt med højskolelivet. Men sit egentlige hjem havde hun indtil 1880 i Kbh., hvor hun i en årrække samlede unge piger til daglig undervisning. Hun fik nu sit hjem på Testrup og blev halvandet år efter søsterens død gift med Jens N.

Det var ikke uden ængstelse, at EN gik ind på at videreføre Anna N.s arbejde. Den store skolehusholdning omfattede på dette tidspunkt omkring 150 mennesker plus flere ugentlige, offentlige møder. EN gik mere direkte ind i husholdningen, end søsteren havde gjort. Ved at opøve ledelses- og samarbejdsevner, lære sig at organisere og altid at bevare overblikket blev hun børnenes og skolens rolige midtpunkt, som alle søgte, når der opstod konflikter. Når samarbejdet mellem Jens N. og ungdomsvennen ◊Christoffer Bågø blev så godt, skyldtes det i høj grad hende, hvis råd begge lyttede til. Bågø havde været med fra starten og var i 1871 blevet gift med ENs stedsøster Anna Margrete. Jens N. og Bågø var enige i det væsentlige, men på mange måder var de modsætninger og tog ofte livtag med hinanden. EN var som sin søster optaget af kvindebevægelsen. Inspireret af to svigerinder ◊•Astrid Stampe Feddersen og Mathilde N. meldte EN og Jens N. sig ind i Dansk Kvindesamfunds Århuskreds, da denne oprettedes i 1886, og siden hen i Beringkredsen.

Der var langt til læge og sygehus, og det blev nødvendigt, at en af de faste beboere kendte til sygepleje. Under et ophold i Kbh. fik EN lov at arbejde på Kommunehospitalet en tid for at udvide sin kunnen, hvilket blev til gavn for både skolen og sognet. Hun var med til at oprette en sygeplejeforening og senere et lille privat børnehjem, som blev hendes hjertebarn. Med sin stilfærdige karakterstyrke blev EN gennem 27 år en lige så betydningsfuld og afholdt partner i højskolens og sognets liv, som søsteren havde været. Uden hende havde Jens N. næppe haft mod til at fortsætte skolearbejdet. I 1908 solgte ægteparret højskolen og bosatte sig i Holte.

Foto i KB.

Jens Marinus Jensen: Testrup Højskole 1866-1966, 1966. N. Olav Nielsen (red.): Minder fra Folkehøjskolen, 1945. Nanna Fabritius Voigt: Mindeskrift om Jens Nørregård, 1938.

Privatarkiv fælles med ægtefællen i RA.

Kirsten Geertsen

 
Professioner
 
Organisationer
Testrup Højskole
 
Emneord
Højskoler · Undervisning
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1880'erne · 1890'erne · 1900'erne
 
Regioner
Storstrøms Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon