Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Lis Hartel (1921 - 2009)
Hartel, Lis

*1921, rytter.

*14.3.1921 i Kbh.

Forældre: direktør Ejnar Holst (1888-1960) og Else Schmidt (1896-1978).

~23.5.1941 med grosserer Poul Finn H., *23.11.1915 i Kbh., †17.3.1997 i Fredensborg, Asminderød sg., s. af grosserer Aage H. og Rosa Becher.

Børn: Pernille (1942), Anne (1945).

Heste og ridning spillede en stor rolle i LHs barndomshjem i Hellerup. Interessen fik hun og søsteren Tove (g. Jorck-Jorckston) fra moderen Else H., der i mange år underviste døtrene. Da LH giftede sig, var det også med en hesteinteresseret mand. Ridekarrieren begyndte i Sportsrideklubben Kbh. i 1934, hvor hun deltog i både spring- og dressurkonkurrencer, og hun vandt sine første danske mesterskaber (DM) i dressurridning 1943 og 1944. Derefter blev hun så hårdt ramt af polio, at hun aldrig genvandt sin fulde førlighed. Hun var da gravid med sit andet barn, og ingen regnede med, at hun kunne genoptage ridningen. Men med stærk vilje og karakterstyrke kæmpede hun mod sygdommen, og efter to et halvt år lykkedes det hende at sætte sig i sadlen igen.

Fra 1951 blev LH trænet af berider Gunnar Andersen, som fik stor betydning for hendes internationale gennembrud ved De Olympiske Lege (OL) i Helsingfors 1952. Her vandt hun en sølvmedalje på hesten Jubilee. Det var første gang, at kvinder havde adgang til den olympiske skoleridning. Tidligere havde sporten været forbeholdt “gentlemen” og officerer, men nu deltog kvinder og mænd i samme konkurrence, og det var en sensation, at LH kom på andenpladsen. I 1954 opnåede hun den uofficielle verdensmesterskabstitel, officielle verdensmesterskaber i skoleridning blev først afholdt fra 1966, og hun vandt OL-sølv på Jubilee igen i 1956. På denne hest vandt hun yderligere fire DM-titler 1952-54 og 1956, og hun fik den sidste DM-sejr i 1959 på hesten Limelight. Derefter fortsatte hun endnu en årrække, men havde uheld med sine heste, og resultaterne udeblev. Efter at hun selv var stoppet som konkurrencerytter, har hun hjulpet mange unge ryttere på vej, især for OL-deltageren Nils Haagensen fik hun stor betydning som træner.

LHs internationale sejre skabte stor opmærksomhed i verdenspressen, og hendes livs- og sygdomshistorie var med til at øge ridesportens popularitet. Hun blev inviteret til at give opvisninger over hele verden, og gennem opvisningerne indsamlede hun store beløb til Poliofonden. Hendes præstationer havde således stor betydning for polioramte og andre handicappede. I Holland er et poliocenter opkaldt efter hende. LH blev som den første skandinav optaget i The International Women’s Sports Hall of Fame i New York 1994.

Buste i Parkens Hall of Fame. Foto i KB.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Anne Lykke Poulsen

 
Professioner
Ryttere
 
Organisationer
 
Emneord
Idræt · Eliteidræt · Olympiske lege · Ridning · Handicappede
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1940'erne · 1950'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon