Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Kirsten Nielsen (1943 - )
Nielsen, Kirsten

*1943, professor.

*12.10.1943 i Svendborg.

Forældre: sognepræst Verner Gustav Thorvald Schroll (1907-91) og Else Marie Foss (1912-67).

~29.7.1967 med systemprogrammør Leif N., *11.11.1943 i Østofte sg., s. af specialundervisningskonsulent Erling Helge N. og lærer Valborg Jensen.

Da KN i 1995 blev professor i gammeltestamentlig teologi og litteratur ved Århus Universitet, blev hun samtidig Danmarks første kvindelige teologiprofessor. Teologien var ikke hendes fag som udgangspunkt. Efter nysproglig studentereksamen fra Svendborg Statsgymnasium i 1962 samt et halvt år som au pair i Genève og et halvt år som ung pige i huset i Risskov begyndte hun at studere fransk og kristendomskundskab ved Århus Universitet i 1963. En kort overgang lod hun sig indskrive som teologistuderende, men alene for at få mulighed for at aflægge examen hebraicum. Med denne sproglige ballast skrev hun speciale om djævleforestillingerne i den sene jødedom. Efter cand.mag.-eksamen i 1970 tog hun pædagogikum ved Århus Statsgymnasium. Hun blev ansat som amanuensis ved Institut for Gammel Testamente med undervisningsforpligtelse over for kristendomskundskabsstuderende i 1971 og var senere samme år med til at oprette Institut for Kristendomskundskab, som hun derefter var tilknyttet. Her deltog hun bl.a. i et projekt om en nyoversættelse af Bibelen fra dette arbejdes begyndelse i 1975 til dets afslutning i 1992.

I 1976 blev KN licentiat i teologi på afhandlingen Jahve som anklager og dommer, og i umiddelbar forlængelse heraf blev hun ansat som lektor. Under arbejdet med licentiatafhandlingen havde hendes interesse samlet sig om Det Gamle Testamente som tekst, som litteratur, og denne interesse bar også hendes engagement i de enkelte kvindeteologiske tiltag, der fandt sted på universitetet omkring 1980; hun fandt, at de fleste kvindeteologer var gode tekstlæsere, de så ting, der blev overset inden for de traditionelle paradigmer. Arbejdet med det religiøse sprog i Det Gamle Testamente førte til afhandlingen For et træ er der håb, som i 1985 skaffede hende den teologiske doktorgrad. 1989 blev hun ordineret og har i en årrække siden da været ulønnet hjælpepræst i Skejby og Lisbjerg sogne.

I en periode på et halvt år var hun i 1990-91 tilknyttet universitetet i Kiel som gæsteprofessor. Hun har løbende varetaget forskellige administrative poster og var således dekan for Det teologiske Fakultet 1984-89, i øvrigt som den første kvinde på posten. Desuden har hun bl.a. været medlem af Det Danske Bibelselskabs bestyrelse siden 1987 og medlem af Statens Humanistiske Forskningsråd i perioden 1990-96. Gennem årene har hun været på adskillige studieophold i udlandet, hvor især ophold i England og USA har inspireret hendes studier af gammeltestamentlig litteratur og teologi. Hun har publiceret flere religionsvidenskabelige og teologiske bøger og artikler, bl.a. Satan – den fortabte søn?, 1991, og Ruth, 1997, sidstnævnte en engelsksproget kommentar i serien Old Testament Library. Formidlingen af det gammeltestamentlige stof rækker også ud over fagteologiske kredse, bl.a. i forbindelse med folkelige foredrag. 1999 modtog hun Tagea Brandts Rejselegat.

Marianne Rasmussen

 
Professioner
Akademikere · Professorer · Forskere · Doktorer · Præster
 
Organisationer
Århus Universitet · Det teologiske Fakultet ved Århus Universitet · Det Danske Bibelselskab · Statens Humanistiske Forskningsråd
 
Emneord
Teologi · Romansk filologi · Forskningspolitik · Udlandsophold · Administration · Universiteter · Kristendom
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Fyns Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon