Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Nanna Nilson (1951 - )
Nilson, Nanna Gerd

*1951, koreograf.

*31.7.1951 i Skövde, Sverige.

Forældre: ingeniør Bruno N. (*1917) og lønningschef Ann-Stina Axell (*1914).

Allerede som barn udfoldede NN en usædvanlig interesse for alle former for kunstnerisk aktivitet, bl.a. sang, skuespil, tegning, maleri og skulptur. Da hun var 16 år, besluttede hun at drage nytte af det hele ved at blive koreograf. På den måde kunne hun forene formen fra skulptørkunsten, rytmen fra musikken, det visuelle udtryk fra billedkunsten og det dramatiske fra skuespilkunsten. Gennem årene har hendes åndelige interessefelt strakt sig fra zenbuddhisme over psykoanalyse og primalterapi, interesser, der har bidraget stærkt til den assimilative og psykologisk åbne dansekunst, der har kendetegnet dansegruppen New Now Dancers, som hun 1982 dannede i Danmark. Inden da havde hun dog været vidt omkring.

Efter at være uddannet i dans og rytmisk gymnastik fra Gymnastik- och Idrottshögskolan og Balett Akademien i Stockholm 1972 dansede NN hos den tyske neoekspressionistiske koreograf Pina Bausch, den jugoslaviske Ballet Russes-danser Mia Slavenska, samt hos M. Cunningham, en af de første postmodernistiske koreografer i Amerika. I deres forskelligartethed fik de alle, og i særdeleshed de to sidstnævnte, afgørende indflydelse på hendes danseteknik, som hun i udstrakt grad gennem undervisning formidlede til unge danske dansere. I flere år turnerede hun som danser med amerikanske kompagnier, bl.a. Twyla Tharp Dance Company, før hun i 1978 skabte sit eget kompagni Nanna Nilson Dance Company i Californien, USA. I 1981 kom hun til Danmark og ledede 1982-87 New Now Dancers i Kbh. med bl.a. forestillingerne Fire Foxtrott og Family Steps, 1984, Physical Memories og Walls, 1986. Manglen på professionelt uddannede moderne dansere i Kbh. og de bevillingsmæssigt stadigt usikre udsigter for dansen i 1980’erne fik hende imidlertid til at tage to år til USA. Hun vendte dog tilbage til Danmark og genoptog arbejdet med sit gamle kompagni med forestillingerne Oyster Dream, 1990, Stop, 1992, Tiden bagom skyggen, 1995, Mother Earth, 1996, og M.M.Water Walk 2097, 1997. Som et tværkulturelt arktisk-afrikansk-dansk multimedieprojekt betegner Mother Earth et vendepunkt i NNs værk, hvor det moderne liv knyttes til menneskets oprindelige kulturer. I 1998 relancerede hun sin gruppe i samarbejde med danseren John Bruun under navnet Body Brains Unlimited, en titel, som er indbegrebet af hendes kunst. I efteråret 1999 blev hun ansat som leder af linien for fysisk udtryk på Århus Teater.

Alette Scavenius

 
Professioner
Koreografer · Dansere
 
Organisationer
New Now Dancers · Twyla Tharp Dance Company · Nanna Nilson Dance Company · Body Brains Unlimited · Århus Teater
 
Emneord
Koreografi · Dans · Moderne dans · Udenlandske uddannelser · Udlandsophold · Internationalt arbejde
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Sverige
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon