Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Sanne Salomonsen (1955 - )
Salomonsen, Susanne (Sanne)

*1955, sanger.

*30.12.1955 i Kbh.

Forældre: universitetslektor ◊Finn S. (1909-83) og Ruth Birgit Nielsen (*1923).

~7.3.1975 (b.v) med bassist Bo Stief, *15.10.1946 i Kbh., s. af mag. art. Carl S. og Grethe Toft. Ægteskabet opløst 1980.

Bofælle 1979-84: komponist Morten Kærså, *26.9.1957 i Kbh., s. af skoleinspektør Poul K. og børnehave- og musikpædagog Lotte K.

~18.3.1985 (b.v.) med guitarist Mats Ronander, *1.4.1954 i Örebro, Sverige. Ægteskabet opløst 1992.

Børn: Victor (1988).

SS har gennem årtier været en institution i dansk rock og dannet skole for en hel generation af danske sangspirer. Hendes store og dynamiske stemme, der bl.a. er inspireret af de sorte amerikanske sangerinder Aretha Franklin og Chaka Khan, spænder fra sensuel inderlighed til kraftfuld, rå styrke. SS blev kendt for at indtage scenen som et veloplagt energibundt med sit lange, lyse viltre hår, en kraftig makeup og med en kropslig udstråling, man ellers sjældent så i dansk rock.

SS voksede op i Holte nord for Kbh. i en musikalsk familie, hvor faderen var amatørjazzpianist. Allerede som seksårig optrådte hun som elverpige i en tv-udgave af balletten Elverhøj, og som 13-årig debuterede hun som sangerinde i et lokalt band. Året efter optrådte hun med Curled Edge sammen med musikere fra bl.a. The Beefeaters og Maxwells. Hun forlod skolen efter 9. klasse for at synge med i musicalen Hair og var senere med i musicalerne Godspell og Touch på ABC Teatret. Hun fik så stor succes, at pladeselskabet Sonet besluttede at udgive den 17-årige sangerindes debut-lp, hvor bl.a. trompetisten ◊Palle Mikkelborg og trommeslageren Kasper Winding medvirkede. Pladen udkom i 1973, og samme år flyttede hun sammen med bassisten Bo Stief, som hun senere var gift med i en årrække.

I løbet af 1970’erne var SS med i flere, meget forskellige grupper og eksperimenterede med et væld af genrer fra international pop i Flair over traditionel jazz i Kansas City Stompers til den eksperimenterende jazz-rock i V8. I 1980 fandt hun et musikalsk stabilt ståsted i rockbandet Sneakers, hvor hun dyrkede en mere enkel blues- og soulinspireret sangstil. Bandet blev ledet af hendes samlever, keyboardspilleren Morten Kærså. I denne periode brød SS for alvor igennem til et stort publikum, en popularitet, der blev styrket af hendes medvirken i det fremtrædende Anne Linnet Band i årene 1979-82. Venskabet med •Anne Linnet førte senere til samarbejde om aids-kampagnehittet og grammyvinderen Den jeg elsker samt om musikken til musicalen Gøngehøvdingen, der havde premiere på Odense Teater i 1990. SS medvirkede desuden i flere revy-, teater- og filmprojekter, bl.a. som skuespiller i Ole Roos’ besættelsesfilm Forræderne fra 1983.

I midten af 1980’erne giftede SS sig med den svenske guitarist og rockstjerne Mats Ronander og flyttede til Stockholm, hvor de fik sønnen Victor. Allerede få måneder efter fødslen drog hun på turné; hun tog sønnen med og medbragte sin moder som babysitter. Fra 1985 udsendte SS en plade ca. hvert andet år. Efter en periode med rå guitarrock fik hun et nyt gennembrud i 1989 med den blidere og mere velpolerede plade Sanne, der blev årets mest solgte danske rockalbum. Ronanders og SSs veje skiltes i 1992, og hun flyttede på landet på en gård i Vendsyssel. Næste musikalske vendepunkt indtraf, da hun på jazzbassisten Chris Minh Dokys opfordring drog til New York i 1998 for at jamme med hans band. Besøget udmundede i den jazzinspirerede plade In A New York Minute, hvor der levnes plads til SSs dynamiske stemme og et mere intimt og nærværende, personligt udtryk.

Gennem hele sin karriere har SS været en socialt engageret kunstner, der bl.a. har støttet Amnesty International og sager som kampen mod aids. Hun er et søgende menneske, der tror på reinkarnation, dyrker yoga og har mediteret, siden hun var 13 år; selv kalder hun sig for en uforbederlig gammel hippie, der tror på “peace, love and understanding”. I 1995 blev hun udnævnt til æresmedlem i Dansk Artistforbund.

Foto i KB.

Torben Bille (red.): Politikens Dansk Rock 1956-1997, 1997.

Pia Rasmussen

 
Professioner
Sangere
 
Organisationer
Sneakers · Anne Linnet Band
 
Emneord
Sang · Rockmusik · Udlandsophold · Rytmisk musik
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon