Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ellen Sass (1843 - 1898)
Sass, Ellen Sophie Johansen

1843-98, diakonisse.

*25.11.1843 i Refshale, Maribo sg., †19.8.1898 på Frbg.

Forældre: daglejer, bødker Johan Frederiksen S. (*1818) og Birte Hansdatter (*1824).

Diakonissestiftelsen blev oprettet på kronprinsesse ◊•Louises initiativ i 1863 på Frbg. Inspirationskilden var det tyske diakonissehus i Kaiserswerth, der blev internationalt berømt som en mønsterinstitution, der gav troende kvinder nye veje at gå i protestantisk kirke- og menighedsliv. I den tysk inspirerede diakonissebevægelse blev ES på dansk grund en af pionererne inden for menighedsplejen.

I 1866 blev den da 22-årige lollandske bødkerdatter, der havde tjenestepigeerfaringer med i sin landlige bagage, prøvesøster på Diakonissestiftelsen under ◊•Louise Conrings ledelse. ES var parat til at efterleve den uniformerede diakonissetilværelses krav om totalt engagement og tilpasning til en højdisciplineret livsform, som satte samarbejde og bofællesskab med andre diakonisser helt i centrum. 1868-71 drev hun Tjenestepigehjemmet i Frederiksberg Bredegade, en filial med plads til ca. 12 arbejdsløse kvinder, der havde pligt til at vaske, sy og gøre rent som modydelse for deres midlertidige ophold. Under stormfloden i 1872 blev hun udstationeret til nødhjælpsarbejdet blandt Falsters katastroferamte.

Dybest satte ESs diakonale indsats spor inden for hovedstadens menighedspleje, der blev en spydspids for al senere menighedspleje i Danmark. Menighedspleje blev et felt, hvor netop diakonisser mest markant kom til at gøre sig gældende. ES startede sit arbejde i 1873, og efter at have holdt til på forskellige adresser inde i byen, flyttede menighedsplejen i 1885 til en villa på Vodroffsvej, der tidligere havde huset et børnehjem, ledet af ◊•Josephine Schneider. Diakonisserne overtog nu foreningens arbejdsfelt, og ES mønstrede både frivillige og andre menighedssøstre som medarbejdere. ES fik god brug for sine betydelige administrative evner, idet mere end 800 familier alene i 1886 blev hjulpet, over 800 barselskvinder og syge modtog pleje, og 15.000 måltider mad blev uddelt. Under den hårde vinter samme år blev 1.000 mennesker desuden dagligt bespist. ES hævdede, hun kendte hver eneste fattig i Kbh. Men hendes helbred holdt i længden ikke til så krævende et arbejde, hvorfor hun gradvist måtte nedtrappe.

Den pionerindsats, som ES ydede, pegede frem mod diakonissernes rolle som nyt forbindelsesled mellem fortravlede sognepræster og en eksplosivt voksende lokalbefolkning. Hendes indsats og viden om religiøst funderet fattigpleje påvirkede bl.a. formanden for Kbh.s Indre Mission, vækkelsesprædikanten ◊Rudolph Frimodt og den indflydelsesrige sognepræst ◊Henry Ussing. Opfattelsen af diakonisserne i 1860’ernes Danmark var ikke udelt positiv i danske teologkredse, men ved ESs bisættelse i Diakonissestiftelsens Emmaus Kirke i 1898 blev kisten båret af præster, et tegn på en holdningsændring.

Svend Hauge: I troskab mod kaldet, 1963. N. Dalhoff: Den danske Diakonissestiftelse 1863-1913, 1913. Alfred Th. Jørgensen: Af Menighedsplejens Historie i Danmark, 1927.

Tinne Vammen

 
Professioner
Diakonisser · Forstandere
 
Organisationer
Tjenestepigehjemmet i Frederiksberg Bredegade
 
Emneord
Sygepleje · Socialt arbejde · Kvindehjem · Kristendom · Folkekøkkener
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1860'erne · 1870'erne · 1880'erne
 
Regioner
Storstrøms Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon