Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Silja Schandorff (1969 - )
Schandorff, Silja Maria Wendrup

*1969, solodanser.

*10.2.1969 i Kbh.

Forældre: guldsmed Axel Carl S. (*1925) og balletdanser Runa Clara Wendrup Petersen (1933-92).

Som en af den klassiske balletlitteraturs største heltinder, prinsesse Aurora i M. Petipa og P. Tjajkovskijs Tornerose fra 1895, synes SS allerede ved sin dåb at være blevet velsignet og kysset på panden af gode feer. Med en fader, der var olympisk medaljevinder i cykling, og en moder, der var overfe på Tivolis Pantomimeteater, var hun fra sin tidlige barndom sporet ind på både den fysiske udfoldelse og bevægelsens poesi; begge sider af dansens profession. Hun blev optaget på Det Kgl. Teaters balletskole i 1975 og stod allerede som niårig på scenen som “solodanser” i ◊Poul Funcks børnedans, der indgår i nationalskuespillet Elverhøj. Denne tidlige præstation blev transmitteret i tv som del af en festforestilling i 1978. Også siden har kameraet hvilet på SS, idet hendes barndom og udvikling på Det Kgl. Teater blev fulgt og filmet af et tv-hold til serien Balletbørn, der blev vist i Danmarks Radio i 1991.

SS debuterede som 18-årig i 1987 i danseren ◊Ib Andersens koreografiske debut 1 2 3 B 1 2 og gjorde hurtigt den amerikanske koreograf G. Balanchines neoklassiske balletter til sit speciale med hovedpartier i Tjajkovskijs 2. klaverkoncert, Tzigane, Søvngængersken, Tjaikovskij Pas de Deux, Allegro Brillante, Agon og Apollon. I teatrets Balanchinesæson 1992-93, der markerede tiåret for koreografens død, manifesterede hun sin placering som en af Den Kgl. Ballets centrale ballerinaer, og som en naturlig følge blev hun i 1992 udnævnt til solodanserinde. Selvom hun har danset en række store Bournonvilleroller som fx Sylfiden, Palmyra i Abdallah og Hilda i Et folkesagn, har hun ikke været Den Kgl. Ballets typiske “petite” Bournonvilledanserinde. Alene ved sin fysiks lange, slanke linier og sit kunstneriske temperament, der ofte har udfoldet sig ekspressivt i abstrakte og musikalske termer, har hun personificeret brydningerne mellem Den Kgl. Ballets romantiske stiltradition og 1900-tallets modernisme. I sin tolkning af ballerinaen i ◊Harald Landers klassiker Etudes forenede hun de to brydende stilarter, idet hun med intelligent formsans redefinerede dansk klassicisme og satte nye standarder for det populære værk.

Med samme kunstneriske sans har SS danset hovedpartierne i de store russiske klassiske balletter Tornerose, Nøddeknækkeren, Raymonda suite og Svanesøen og må efterhånden betegnes som den danske koreograf ◊•Anna Lærkesens “muse”. Lærkesen har bl.a. skabt værkerne Partita, Polacca, Hommage à Bournonville og Hommage à Balanchine til SS, der yderligere har fortolket hovedpartier i værker af J. Neumeier, M. Béjart, ◊Peter Martins og W. Forsythe. SS har modtaget Danse-Legatet i 1986 og førsteprisen ved Erik Bruhn-konkurrencen 1989. I 1998 modtog hun både Tagea Brandt Rejselegat og Bournonvilles Legat, ligesom hun blev udnævnt til ridder af Dannebrogordenen.

Alexander Meinertz

 
Professioner
Dansere · Solodansere
 
Organisationer
Det Kgl. Teater · Den Kgl. Ballet
 
Emneord
Dans · Ballet · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon