Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Bodil Müller (1908 - 2005)
Müller, Bodil

*1908, seminarierektor.

*1.4.1908 i Kbh.

Forældre: fabrikant Michael Frank (1881-1950) og Ilmi Kamma Schmidt (1882-1940).

~6.9.1935 med grosserer Svend Aage Børge Corneliussen, *17.4.1906 i Kbh., †27.12.1993 i Gentofte sg., s. af annoncechef Cornelius Peder C. og Kathrine Schmidt. Ægteskabet opløst 1968.

~25.3.1972 med Jørgen Ullert M., *7.8.1901, †21.8.1991.

Børn: Lisbeth (1937), Ulla (1939), Jesper (1942), Brit (1946).

BM var den ældste af tre børn og voksede op i en solid borgerlig kbh.sk familie. Faderen startede som selvstændig fabrikant af fiskenet og fik hurtigt succes. Han var charmerende, dominerende og udadvendt og lærte sine børn, at man skulle tage mod livets goder med tak, mens moderen var beskeden indtil det selvudslettende. Ifølge BM har de to modstridende indflydelser kæmpet om magten i hendes sind hele livet. Hun fik pigeskoleeksamen og uddannede sig derefter til svømme-, gymnastik- og danselærerinde på Paul Petersens Institut. Sammen med sin yngre søster Anna startede hun sit eget institut, først i forældrenes spisestue, siden i lejede lokaler. Karrieren blev opgivet, da hun i 1935 giftede sig med forretningsmanden Svend Aage Corneliussen, kaldet Toll. I de næste mange år helligede hun sig familien med de efterhånden fire børn. I forbindelse med den fjerde fødsel havde en bekendt fortalt hende om de erfaringer med "naturlig fødsel", som man på det tidspunkt gjorde i England. Hun besluttede, at det skulle være hendes livsopgave at lære danske kvinder at føde så smertefrit som overhovedet muligt.

Som 50-årig begyndte BM at stykke en uddannelse sammen i afspændingspædagogik, et dengang næsten ukendt fag herhjemme, ved at tage kurser i bl.a. anatomi og musikforståelse. Allerede under uddannelsen underviste hun mange elever i fødselsforberedelse i sin spisestue, som hun lavede om til undervisningslokale. Umiddelbart efter afslutningen af uddannelsen indgik hun et frugtbart samarbejde med flere fødeafdelinger, bl.a. Skt. Lukas Stiftelsen, der sendte deres vordende mødre til hende. Ud over fødselsforberedelse arbejdede hun med afspænding for både mænd, kvinder og børn. Hun fik i stigende grad patienter med alvorlige spændinger henvist fra psykiatere og psykologer, og i 1971 oprettede hun på utallige opfordringer Afspændingspædagogisk Seminarium. Også det blev startet i hendes spisestue. Hun drev seminariet som rektor, til hun var 78 år i 1986, og fortsatte som formand for bestyrelsen til 1993. Først i 1998, da hun var 90 år, trak hun sig helt fra bestyrelse og undervisning på seminariet og helligede sig alene sine private elever. Siden 1993 har det båret navnet Bodil Müllers Afspændingspædagogiske Seminarium og ligget i Skovlunde. BM har i alle årene været en utrættelig pioner inden for afspænding. Det var en stor personlig og faglig tilfredsstillelse for hende, da uddannelsen i 1989 blev statsanerkendt, og eleverne kunne få Statens Uddannelsesstøtte.

Det første ægteskab var ikke lykkeligt. Til gengæld oplevede BM den store kærlighed i sit andet ægteskab med Jørgen M., som hun traf, da hun var 63 år. Han tilbad, beundrede og støttede hende, og de fik 19 meget lykkelige år sammen.

Foto i KB.

Lone Kühlmann: Jeg vil og jeg kan, 1999.

Lone Kühlmann

 
Professioner
Rektorer · Lærere · Skoleledere
 
Organisationer
Afspændingspædagogisk Seminarium · Bodil Müllers afspændingspædagogiske seminarium
 
Emneord
Seminarier · Pædagogik · Afspænding
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon