Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Frida Schytte (1871 - 1948)
Schytte, Frida

1871-1948, violinist.

*31.3.1871 i Kbh., †29.4.1948 i Ohlstadt, Tyskland.

Forældre: overretssagfører Carl Frederik Vilhelm S. (1832-99) og Ausa Høhling (1837-1916).

~15.5.1897 med maler Friedrich August Christian Sigmund von Kaulbach, *2.6.1850 i München, Tyskland, †26.1.1920 i Ohlstadt, Tyskland, s. af maler Friedrich Wilhelm Christian Theodor K. og Sophie Mathilde Knosp.

Børn: Mathilde (1904), Hedda.

FS fik sin første violinundervisning af kapelmusikerne Ferdinand Stockmarr og ◊Vald. Tofte. Men allerede da hun var 17 år gammel, rejste hun i 1888 på Toftes anbefaling til Paris for at videreuddanne sig hos den anerkendte belgiske violinpædagog L.J. Massart, og i 1890 tog hun afgangseksamen fra musikkonservatoriet i Paris med udmærkelse. Under sit flerårige studieophold optrådte hun dog også ved koncerter i hjemlandet. Således var hun i 1889 solist ved en filharmonisk koncert i Kbh., og i foråret 1890 turnerede hun i en række danske provinsbyer med pianistinden Helga Thiess. Med den fortrinlige franske eksamen var vejen banet for en international karriere, der gennem de næste 13 år førte FS på succesfulde koncertrejser rundt i England, Frankrig, Tyskland, Rusland og Skandinavien.

FS, som på sine rejser var ledsaget af sin moder, greb sin karriere uhyre professionelt an. Hun skabte sig efterhånden et omfattende kontaktnet til andre musikere, til førende dirigenter og impresarier, ligesom hun lod fremstille pr-materiale, der opregnede hendes koncertvirksomhed og gengav hendes portræt. Endelig antog hun kunstnernavnet Frida Scotta. Skønt det i 1880’erne var blevet mere almindeligt, at kvinder gjorde karriere på violin, fremhævede kritikerne ofte, at FS spillede med en for kvinder usædvanlig stor tone, og at hendes spil var mere sjælfuldt end sentimentalt. Sammenligningen med to andre kvindelige violinister, den italienske Teresina Tua og den skotsk-amerikanske Arma Senkrah lå dog også lige for, og ligesom disse blev FS en meget yndet koncertviolinist i de europæiske koncertsale. Hendes repertoire omfattede bl.a. violinkoncerter af Felix Mendelssohn, M. Bruch, C. Saint-Saëns og H. Wieniawski, kammermusikalske kompositioner af Bach, Beethoven, Grieg og ◊Johan Svendsen samt P. de Sarasates brillante Zigeunerweisen og en række franske virtuosnumre. FS modtog kostbare gaver og dekorationer fra flere af Europas hoffer. I 1893 blev hun tildelt Den Kgl. Belønningsmedaille i guld, og i Berlin modellerede billedhuggeren R. Begas hendes buste, der senere blev anvendt som model for en figur på et monument for kejser Wilhelm 1. Ægtefællen, den tyske maler og kunstsamler F.A. von Kaul- bach, brugte hende ofte som model for sine stærkt efterspurgte kvindeportrætter. Hun afsluttede sin koncertkarriere, da hun i 1903 ventede sit første barn.

Træsnit fra 1889 af H.P. Hansen. Mal. fra 1893 af Valdemar Schønheyder-Møller i Skagens Mus. Mal. af F.A. von Kaulbach. Foto i KB.

C.F. Hansen: Tournée-Minder, 1895. Politiken 8.1.1893. Nordisk Musik-Tidende, 5/1890. Reform 13.10.1888.

Privatarkiv i KB.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Lisbeth Ahlgren Jensen

 
Professioner
Violinister
 
Organisationer
 
Emneord
Musik · Udenlandske uddannelser · Emigranter · Udlandsophold · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1880'erne · 1890'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon