Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Emmy Thornam (1852 - 1935)
Thornam, Emmy Marie Caroline

1852-1935, maler, forfatter.

*10.3.1852 i Horsens, †7.1.1935 i Kbh.

Forældre: overlærer Ludvig T. (1819-79) og Anine Charlotte Frederikke Norup (1824-95).

ET voksede op i Horsens sammen med søsteren ◊•Ludovica T., der også skulle komme til at gøre sig gældende som maler. Som ung blev ET interesseret i at tegne og male, og med støtte fra forældrene gennemgik hun en lang kunstnerisk uddannelse, der startede på teknisk skole i Horsens, hvor hun modtog tegneundervisning. Uddannelsen fortsatte i Kbh., hvor hun i vintrene 1873-75 var elev ved ◊Vilhelm Kyhns tegneskole for kvinder. Undervisningen ved tegneskolen blev suppleret med studier hos blomstermaler ◊Oluf August Hermansen og afsluttet i Paris hos blomstermaler P. Bourgogne. ET fik en enestående opbakning til sine studier og fik endog mulighed for sammen med søsteren at rejse til Paris 1887-88 og Italien 1893-94. Senere tog hun til Korsika, Italien og til Algeriet.

ET startede sin kunstneriske løbebane som landskabsmaler, men valgte at specialisere sig i blomstermaleri af pragmatiske årsager. For det første var hun afskåret fra at arbejde med andre genrer på grund af sit køn, og for det andet forblev hun ugift og dermed tvungen til at male salgbare billeder, så hun kunne tjene til livets ophold. Hendes tidlige billeder knytter sig til den ældre malertradition, hvor blomsterbilleder blev malet illusorisk og dekorativt. Senere blev billederne lysere i farverne, mere levende og styrket i deres helhedsvirkning. Disse træk hentede hun fra studier i Frankrig. ET var produktiv og en flittig udstiller. Fra 1882 og til sin død udstillede hun hvert år på Charlottenborgs Forårsudstilling og solgte så meget, at hun kunne leve af sit maleri. Desuden skrev hun historier og fik udgivet Den gamle Klokker og andre Fortællinger, 1922, og Erindringer fra Syden, 1927. I 1932 udgav hun sine barndoms- og ungdomserindringer Min Søster og jeg. ET indskriver sig i historien som en af de få kvinder, der fik udfoldet sit talent som maler og forfatter, og som kunne leve af det. Hun er repræsenteret på en række danske museer.

Mal. fra 1887 af Ludovica Thornam. Foto i Horsens Kunstmus.

Carlsbergfondets årsskrift, 1983, 1981-1982.

Privatarkiv i Horsens Kunstmus.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Katrine Kampe

 
Professioner
Malere · Forfattere
 
Organisationer
Charlottenborg
 
Emneord
Billedkunst · Udlandsophold · Skønlitteratur
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1880'erne · 1890'erne · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne
 
Regioner
Vejle Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon