Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Alfa Tofft (1911 - 2004)
Tofft, Alfa

*1911, seminarierektor.

*11.1.1911 i Kbh.

Forældre: komponist Alfred T. (1865-1931) og sangerinde Elna Bergmann (1875-1933).

Da AT var tre år, rejste moderen til Amerika som sangerinde: “Den første Søndag, når Solen skinner, kommer jeg tilbage.” Men solen skinnede ofte, uden at moderen kom tilbage. Sammen med tvillingesøsteren Beta voksede hun op i Kbh. hos faderen, der var komponist, bl.a. til Ole sad på en knold og sang, og anmelder ved Berlingske Tidende. Børnene var ofte, en ad gangen, med til koncert og i teater, når faderen skulle anmelde.

Efter uddannelse fra Købmandsskolen var AT 1930-32 ansat hos KODA, foreningen til beskyttelse af danske komponisters ophavsret, hvor faderen var formand. Som 21-årig rejste hun til Canada, hvor hun studerede sprog og dyrkede badminton ved universitetet i Montreal. Ved hjemkomsten brugte hun sin arv til med ◊C.F. Møller som arkitekt at bygge Århus Badmintonhal, hvor hun virkede som direktør og instruktør 1935-39. Hun blev hermed den, der introducerede badmintonspillet i Jylland. Da Anden Verdenskrig kom, beslaglagde tyskerne hallen, og AT gik fallit. Under Besættelsen var hun ansat ved Århus Kommune, bl.a. som sekretær for luftbeskyttelsesområdet og som daglig leder af sanitetstjenesten. 1945-50 var hun medstifter og leder af Red Barnets (RB) Jyllandsafdeling i Århus, hvor hun siden har siddet i bestyrelsen. I samarbejde med bl.a. Danske Kvinders Beredskab organiserede hun de hvide fiskebiler, der kørte ned gennem Europas krigsramte lande med madvarer og bragte børn med tilbage til Danmark. AT skaffede plejehjem til godt 5.000 børn i Århusområdet.

I 1949 opfordrede RB AT til at uddanne sig til børnehavelærerinde, idet man ønskede at overdrage hende ledelsen af en påtænkt børnehave i Århus. Denne blev dog først færdig i 1954, og AT var i de mellemliggende år med til at indrette og starte tre nye børnehaver i Århus og Kbh.

1949-51 uddannede AT sig som børnehavelærerinde ved Jydsk Børnehave-Seminarium, og 1954 blev hun ansat som lærerinde i faget børnehavelære samme sted. Hun avancerede tre år senere til praktikforstander, og 1965 blev hun rektor efter Margrethe Jørgensen, en stilling, hun virkede i indtil 1974. Et af hendes mål var at fremhæve den pædagogiske side af arbejdet med børn. Hun fandt, at forestillingen “pasning af børn” burde afløses af en større opmærksomhed omkring “støtte til vækst og udvikling,” og at denne opfattelse bedre kunne varetages, hvis børnehaveområdet blev lagt ind under Undervisningsministeriet. Hun ønskede, at lærerne fik tilbudt praktik i børnehaven, og at deltidsarbejde for mødre i langt højere grad blev en mulighed. Men hun fandt ingen genklang i tiden for disse idéer. I ATs rektorperiode gennemførtes den treårige uddannelse til børnehavepædagog, og der blev oprettet en særlig linie for uddannelse af grønlandske studerende. Med sit humør og engagement satte AT sit præg på arbejdet i lærergruppen, og i forhold til de studerende havde hun evne til udfordre deres kreativitet inden for drama og musik. AT blev tildelt den franske orden Médaille de la Reconnaissance 1948 og 1951 den italienske orden Stella della Solidaretá de Italiana. Hun blev udnævnt til æresmedlem af RB 1991og af Århus Badmintonklub 1995.

Ib Gejl (red.): Byens børn, 1983. Politiken 9.7.1974. Århus Stiftstidende 25.3.1995.

Thilde Hougaard

 
Professioner
Rektorer · Direktører · Lærere · Pædagoger
 
Organisationer
Århus Badmintonhal · Red Barnet · Jydsk Børnehave-Seminarium
 
Emneord
Idræt · Badminton · Nødhjælpsorganisationer · Børnehaver · Hædersbevisninger · Børnehaveseminarier · Børneforsorg · Daginstitutioner · Pædagogik
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1930'erne · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon