Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ragnhild Toft (1915 - 2007)
Toft, Ragnhild

*1915, musikpædagog.

*30.1.1915 i Sakskøbing.

Forældre: læge Peter Gustav Nielsen (1870-1946) og sygeplejerske Olga Marie Nielsen (1883-1962).

~26.2.1949 (b.v.) med kontorchef Frode Andreasen T., *28.7.1914 i Nørre Sundby, †7.12.1986 i Kbh., s. af købmand Harald T. og Eleonora Larsen.

Børn: Henrik (1950).

RT udformede som privatlærer sin egen metode til klaverundervisning af små børn. Hun modtog børnene, når de var fire-fem år, samlede dem i hold og gav dem basisundervisning i hørelære og rytmik. Først når de blev seks-syv år, indledte hun den egentlige og individuelle klaverundervisning, samtidig med at hun stadig gav børnene supplerende hørelæreundervisning i grupper. Denne tætte forbindelse af klaver- og hørelæreundervisning fremmer børnenes evner til at høre musikken indvendigt, orientere sig på klaveret og transponere, endvidere styrker den deres lyst til at øve sig og eksperimentere musikalsk.

RT kom fra Lolland til Kbh. i 1934 efter at have taget studentereksamen året før på Katedralskolen i Nykøbing F. I gymnasietiden havde hun været med i en operaklub sammen med den senere komponist ◊Svend S. Schultz, og hun ønskede selv at uddanne sin stemme. Hun tog sangundervisning hos Holger Bruusgaard og klaver- og teoriundervisning hos sin farbroder, komponisten ◊Ludolf Nielsen. På grund af en kronisk bihulebetændelse måtte hun imidlertid sadle om, og i 1938 begyndte hun at uddanne sig som klaverpædagog på Musikkonservatoriet. Her blev ◊Finn Høffdings undervisning i tonika-do-hørelære, harmoni- og formlære skelsættende for hende. Sammenhænge, funktioner og former i musikken gik op for hende på en helt ny måde. Sideløbende supplerede hun konservatorieundervisningen med rytmikerfaringer, indhøstet som elev af Gerda von Bülow, der bl.a. senere skabte Nordisk Rytmik i Kbh. Umiddelbart efter sin musikpædagogiske eksamen i 1941 blev RT ansat som lærer i hørelære på Kbh.s Folkemusikskole. Samtidig udviklede hun sin basisundervisningsmetode og kom senere til at lave et utal af kurser i Norden, hvor hun præsenterede sine idéer.

RT havde flere jern i ilden. Under Anden Verdenskrig var hun sammen med bratschisten Ejvin Andersen og dirigenten ◊Lavard Friisholm med til at starte foreningen Frit Forum for Musik i 1944. Den var uden censur og hermed et alternativ til Det Unge Tonekunstnerselskab (DUT). Foreningens koncerter med ny musik blev afholdt i kunsthandlen ved siden af den nyåbnede restaurant Tokanten, som blev koncertarrangørernes tilholdssted. En stor del af kunstnerne, bl.a. RT, var kommunister, og det samme var hendes senere mand, der blev arresteret og sad i koncentrationslejr en stor del af krigen. Foreningen Frit Forum for Musik samarbejdede med bildende kunstnere, og RT var den, der stod for det praktiske. Da foreningen blev nedlagt i 1947, havde RT bevist sine organisatoriske evner, og ◊Valdemar Wolsing fik hende til som den første kvinde at gå ind i DUTs bestyrelse, hvor hun sad i ca. ti år og specielt stod for arrangementet af koncerterne under titlen Unge Aftener. Det blev kutyme, at bestyrelsen og DUTs udenlandske gæster kom hjem til hende privat og spiste; en tradition, der holdt sig helt frem til 1986, da RT for længst var trådt ud af bestyrelsen.

RT kom i bestyrelsen for Dansk Musikpædagogisk Forening (DMPF) i 1972, men allerede året før begyndte hun at arrangere faglige medlemsmøder, hvor komponister eller pædagoger kom og præsenterede deres værker og idéer. Hun har deltaget i alle Nordisk Musikpædagogisk Unions (NMPU) kongresser, og fra 1970 arrangerede hun grupperejserne for medlemmerne, bl.a. til Sovjetunionen, Norge, Canada og Australien. RT sad i DMPFs bestyrelse i 12 år, og som en udløber af bestyrelsesarbejdet fungerede hun i 20 år i bedømmelseskomitéen ved Berlingske Tidendes musikkonkurrencer. RT blev udnævnt til æresmedlem af DMPF i 1989 og af NMPU i 1991.

Modus 1/1994.

Inge Bruland

 
Professioner
Pædagoger · Lærere
 
Organisationer
Københavns Folkemusikskole · Frit Forum for Musik · Det Unge Tonekunstnerselskab · Dansk Musikpædagogisk Forening
 
Emneord
Musik · Hørelære · Musikskoler · Pædagogik · Rytmik
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne
 
Regioner
Storstrøms Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon