Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ingeborg Tolderlund (1848 - 1935)
Tolderlund, Anna Ingeborg Caroline

1848-1935, kvindesagsforkæmper.

*21.1.1848 i Nykøbing F., †17.1.1935 i Thisted.

Forældre: forvalter Lorents Conrad Møller (1807-66) og Johanne Marie Elisabeth Schrader (*1812).

~26.6.1874 med læge Lorentz Conrad Møller, *16.10.1846 i Barmer, Sebber sg., †17.6.1882 i Thisted, s. af provst Hans Peter M. og Thora Cecilie Henriette Lange.

~19.10.1883 med læge Julius Christopher T., *9.5.1846 på St. Thomas, Vestindien, †18.9.1933 i Thisted, s. af sognepræst Julius Ferdinand T. og Thora Alvilda Sigrid Reumert.

Som fireårig flyttede IT med sin moder, fader og en ti år ældre søster til Kbh., hvor hun kom i kontakt med et frodigt kulturelt og politisk liv. Ved sit ægteskab med fætteren Conrad Lorentz Møller i 1874 flyttede hun som lægefrue til Thisted, dengang en afsides og tilbagestående afkrog af landet. Efter hans tidlige død giftede hun sig for anden gang med en læge, Julius T., og blev boende i byen. Hun forblev barnløs i begge ægteskaber og brugte i stedet sin vitalitet og åndelige energi på kulturelle og politiske aktiviteter. I hendes hjem samledes byens førende skikkelser, og her grundlagdes forskellige foreninger og arrangeredes koncerter og møder. Især kvinders selvstændiggørelse og oplysning lå hende på sinde, og hun holdt oplæsningsaftener i hjemmet, hvor hun bl.a. læste Dickens højt for unge piger. Hun optrådte også offentligt med foredrag om litteratur og historiske kvinder, og fx hendes foredrag om ◊•Leonora Christina samlede let flere hundrede tilhørere.

IT var stærkt engageret i oprettelsen af Thisted Musikforening i 1901. Hun stemte dørklokker sammen med fem andre damer for at tegne medlemmer og blev valgt ind i den første bestyrelse som sekretær. I 1907 overtog hun formandsposten og styrede foreningen med fast hånd indtil 1926. Hendes mål var at bringe den bedste kunst til byen og hele befolkningen, ikke kun de mest velstillede. Hun var en habil pianist, der selv trådte til, hvis en programsat kunstner svigtede.

Allerede før århundredskiftet havde hun stiftet bekendtskab med kvindesagen, og efter opfordring fra Dansk Kvindesamfunds (DK) ledelse tog hun i 1906 initiativ til at stifte DKs Thistedkreds. Hun talte selv ved talrige, velbesøgte agitationsmøder og var formand til 1927. Det første mål var kvinders stemmeret og valgbarhed. Da sejren kom i 1915, plantede hun Kvindernes Eg ved Sjørring Vold. Hun blev medlem af DKs fællesstyrelse fra 1909 og var en central person i den vanskelige etablering af kredse i det nordjyske distrikt. IT tog også del i politisk oplysningsvirksomhed. Som medlem af den konservative vælgerforening var hun en efterspurgt taler og kandiderede selv ved folketingsvalget i 1918, men uden held. Sønderjysk Forening og talrige andre foreninger nød ligeledes godt af hendes engagement og energi.

Med sin milde og vindende personlighed havde IT let ved at komme i kontakt med folk og overbevise dem om sin sags vigtighed. IT, der ved sin 80-års fødselsdag i 1928 blev hyldet som DKs alderspræsident og “Kvindesagens gamle Kæmpe norden for Limfjorden”, var en pioner for kvindesagens udbredelse i det nordjyske område. Tillige ydede hun gennem sit lange liv en utrættelig indsats for at bringe kulturens værdier til alle uanset køn.

Foto i Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune.

Jette Thagaard Jacobsen: Musik i Thisted, 1984. Kvinden og Samfundet 1/1923, 1/1928, 2/1935.

Jette Thagaard Jacobsen

 
Professioner
Kvindesagsforkæmpere · Foredragsholdere
 
Organisationer
Thisted Musikforening · Dansk Kvindesamfund
 
Emneord
Kvindepolitik · Stemmeret · Gamle kvindebevægelse
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne
 
Regioner
Storstrøms Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon