Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Maria Topp (1919 - 1998)
Topp, Sara Johanna Maria

1919-98, departementschef.

*17.11.1919 i Dalmose, Gimlinge sg., †9.3.1998 på Frbg.

Forældre: stationsforstander Johannes Georg Andersen og Erna Larsen (1892-1936).

~6.4.1944 med kontorchef Knud Otto T., *6.1.1921 i Kbh., s. af vognmand Ernst William T. og Jenny Marie Johanne Jensen.

Børn: Poul Wilhelm Jørgen (1946), Karen Bente (1949).

MT, hvis fader var ansat ved DSB (De Danske Statsbaner), kom som ganske lille med sin familie til Sønderjylland umiddelbart efter Genforeningen 1920. Forældrene blev kort efter skilt, og moderen gift igen. Hos hende og stedfaderen W.F.H. Kjeldskov, der også var ved DSB, voksede MT op i Åbenrå sammen med en ældre søster. I 1936 døde moderen, der havde været nationalt engageret og både kvinde- og partipolitisk aktiv. Samme år flyttede familien til Kbh., og MT kom i Ordrup Gymnasium, hvorfra hun i 1938 blev matematisk student. Hun tog kursus på Ankerhus Husholdningsskole og overvejede derpå at blive bibliotekar. Da hun med sin nationale indstilling imidlertid følte sig provokeret af, at den tyske Kreditanstalt Vogelgesang i Sønderjylland var i gang med at opkøbe dansk jord, besluttede hun sig i stedet for jurastudiet, idet hun mente, at der ville være brug for danske sagførere til at gå imod den slags tiltag.

I 1944 giftede MT sig med studiekammeraten Knud T. På det tidspunkt var et studenterægteskab ganske exceptionelt. To år senere, i 1946, blev hun cand.jur. I mellemtiden havde hun dog forladt idéen om sønderjysk sagførergerning. Umiddelbart efter eksamen fik hun ansættelse i Mødrehjælpen. Et halvt år senere blev hun sekretær i Kirkeministeriet, hvor hun avancerede støt i systemet. 1968 blev hun udnævnt til kontorchef efter at have fungeret som sådan fra 1966. Som kontorchef arbejdede hun især med vanskelige sager som nedlæggelse af præsteembeder og omlægning af sognegrænser. Hun underviste også i kirkeret på Pastoralseminariet. I 1979 blev hun departementschef, den tredje i rækken af kvindelige departementschefer efter ◊•Agnete Vøhtz og •Gudrun Refslund Thomsen. Selv mente hun, at man på daværende tidspunkt fokuserede på kvindelige ansøgere til chefsposter, og at hendes køn derfor var medvirkende årsag til udnævnelsen. MT var imidlertid ikke som sin moder kvindepolitisk aktiv, og hun var forbeholden over for rødstrømpebevægelsen. Som korrekt embedsmand blandede hun sig ikke i politik, men det var ikke desto mindre tydeligt, at hun med sit sociale engagement befandt sig bedst i tider med socialdemokratiske kirkeministre.

1987 besluttede MT sig for at gå på pension, formentlig på grund af dårlig kemi i forhold til Venstreministeren •Mette Madsen. Hun fortsatte i en række tillidshverv inden for Dansk Kirke i Udlandet, hvor hun bl.a. var vicepræsident 1988-94. MT var som klassisk embedsmand Kirkeministeriet en tro tjener, og her lagde hun engageret hele sin arbejdsindsats. Hun modtog flere udenlandske ordener. I 1969 blev hun ridder af Dannebrogordenen, i 1980 ridder af 1. grad og i 1985 kommandør. MT, der var katolsk døbt, indtrådte i den danske folkekirke i 1948.

 

Weekendavisen 2.11.1979. Berlingske Tidende 27.1.1980.

Levnedsberetning i Ordenskapitlet.

Grethe Ilsøe

 
Professioner
Departementschefer · Akademikere · Kontorchefer
 
Organisationer
Kirkeministeriet · Dansk Kirke i Udlandet · Folkekirken
 
Emneord
Jura · Kirkeligt arbejde · Forvaltning · Stat · Kirkepolitik · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne
 
Regioner
Vestsjællands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon