Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Bodil Tornehave (1915 - 1993)
Tornehave, Bodil Marie Eimose

1915-93, fysiker, forfatter.

*13.3.1915 i Kbh., †15.12.1993 i Sorgenfri, Virum sg.

Forældre: driftsbestyrer Thor Erik Eriksen (1883-1959) og Marie Christine Bidstrup (1891-1962).

~4.4.1942 med professor ◊Hans Marius Nielsen T., *24.4.1915 i Lunde sg., Svendborg amt, †13.6.1998 i Sorgenfri, Virum sg., s. af handelsrejsende Hans Christian Nielsen og syerske Karen Kirstine Hansen Tornehave.

Børn: Jørgen (1944).

BTs familie stammede fra Bornholm, moderen fra en veletableret købmandsfamilie i Rønne og faderen fra en gammel bornholmsk bondeslægt. Miljøet var oplyst, præget af højskolebevægelsen og med tæt tilknytning til Bornholms Valgmenighed. Både moderen og mormoderen var engagerede i deres omgivelser, bl.a. i Dansk Kvindesamfund og i husmoderforeninger. Sin matematisk-tekniske interesse fik BT fra faderen, som var elektroingeniør. Det var også hans interesse for Bornholms historie og for antikviteter, der senere i livet fik hende til at beskæftige sig med Bornholm i sit forfatterskab. BT var født i Hellerup, men voksede op i Kolding, hvor hun 1933 tog matematisk studentereksamen. Samme år fortsatte hun på Kbh.s Universitet, hvor hun i 1939 blev cand.mag. i fysik, matematik, kemi og astronomi med teoretisk fysik som hovedfag. Det resulterede i en ansættelse som timelærer ved N. Zahles Skole og Seminarium. Samtidig formåede hun at færdiggøre en afhandling om kosmisk stråling On the Theory of the Effects of the Photon Component in Coincidence Experiments on Cosmic Rays, 1940, som hun i 1941 modtog Kbh.s Universitets guldmedalje for.

Sammen med sin mand, den senere matematikprofessor Hans T., og deres tre år gamle søn rejste BT i 1947 til Canada, hvor hun arbejdede som videnskabelig assistent ved McGill University i Montreal. Familien vendte tilbage til Danmark i 1949, men da udviklingen inden for fysikken gik meget stærkt, valgte BT frem for at gå tilbage til sit fag at bruge sin tid på familien og andre interesser, i første omgang tekstiler. Hun fik en inspirerende kontakt med Ebba Busch, som var tilknyttet Nationalmuseet og engageret i udforskningen af tønderkniplingernes kulturhistorie. Fra 1959 publicerede BT en lang række artikler om håndarbejde, hvoraf de mest bemærkelsesværdige var studierne i systematik. Hendes matematiske baggrund dannede her grundlag for analyse af trådens gang i en teknik, hvorved megen ny viden blev frembragt. BTs begavelse og arbejdsindsats var legendarisk; for at kunne beskrive håndarbejdsteknikkerne tilfredsstillende måtte hun selv kunne beherske dem til fuldkommenhed, ligesom et indgående kendskab til håndarbejdsredskaberne blev en nødvendighed. Det sidste resulterede i en fornem samling europæiske håndarbejdsredskaber, som i dag findes på Bornholms Museum.

En broder, Jens Erik Eimose, der begyndte at samle på bornholmsk keramik, fik BT sporet ind på arbejdet med de bornholmske arkivalier. I første omgang for at udrede keramikkens historie, men hun blev indfanget af det arkivalske materiale og kom næsten ved en tilfældighed til at fordybe sig i urmageriets historie på Bornholm. Det resulterede i flere artikler og bøger samt hovedværket Bornholmeruret, der udkom i 1988 efter 19 års studier. Inden da var det blevet til utallige grundlæggende artikler både om bornholmsk keramik, topografi, erhvervs-, bygnings- og personalhistorie foruden grundige arbejder om bornholmske tekstiler. BTs forskning har sat sig varige spor i Bornholms Museums formidlingsvirksomhed. En enestående indsats for studiet af bornholmsk kulturhistorie betød, at hun i 1981 modtog Bornholmerprisen fra Bornholms historiske Samfund.

Foto i Bornholms Mus.

Privatarkiv i Bornholms Mus.

Ann Vibeke Knudsen

 
Professioner
Akademikere · Forskere · Forfattere
 
Organisationer
McGill University · Bornholms Museum
 
Emneord
Fysik · Matematik · Håndarbejde · Udlandsophold · Bornholm · Kulturhistorie · Faglitteratur
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon