Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Peppina Tutein (1806 - 1866)
Tutein, Josepha Aloisia Francisca Romalia Anna Maria (Peppina)

1806-66, pianist.

*7.2.1806 i Milano, Italien, †25.10.1866 i Kbh.

Forældre: syngemester ◊Giuseppe Vincenzo Antonio Siboni (1780-1839) og Aloisia Veith (†1808).

~17.10.1824 med grosserer, vicekonsul Ferdinand T., *13.3.1788, †10.2.1880 i Kbh., s. af grosserer ◊Johann Friederich T. og Regina Sophia Wraatz.

Børn: Frederik Giuseppe Gustav (1825), Louise Sophie Marie (1826), William Axel (1829), Fernanda Sophie Marie (1832), Sophie Emma Marie (1833), Josepha Anne Marie (1842).

PT var datter af den italienske tenorsanger Giuseppe Siboni, som 1819-39 var syngemester ved Det Kgl. Teater. Hun mistede blot to år gammel sin moder og fik på grund af faderens engagementer på de store europæiske operascener en meget omtumlet barndom, dels i London og Wien, dels i Forli, Italien, hvorfra faderen i 1819 hentede hende til Kbh. PT viste tidligt talent for musik og lærte som barn at synge og spille klaver. Allerede i en alder af 14 år medvirkede hun ved en hofkoncert i Kbh., og også ved senere lejligheder spillede hun ved hoffet. Ligeledes optrådte hun i 1822 som solist i en klaverkoncert af J.N. Hummel i Prag. PT blev imidlertid ikke musiker af profession, idet hun i 1824 ægtede den velhavende grosserer Ferdinand T. og siden fortrinsvis udøvede musik under private former i højborgerlige og aristokratiske kredse. Ikke mindst hendes eget hjem blev et musikalsk centrum i Kbh., hvor mange danske og udenlandske kulturpersonligheder fik deres gang. Komponisten og pianisten ◊C.E.F. Weyse tilegnede hende i 1832 sine 8 Etudes, op. 51, og også sangerinden og komponisten ◊•Ida da Fonseca, som var uddannet af PTs fader, tilegnede hende i 1853 en af sine sange.

Som solist i C.M.v. Webers Koncertstykke i f-mol var PT i 1839 den første kvindelige pianist, der medvirkede ved en koncert i Musikforeningen i Kbh. I foråret 1842 vakte det opmærksomhed, at hun assisterede ved den unge tyske pianist Clara Schumanns koncert på Hotel d’Angleterre. Sammen spillede de to kvinder I. Moscheles’ Hommage à Händel for to klaverer, og skønt deres præstation vandt publikums bifald, opstod der siden en polemik i dagspressen om det passende i, at en anmelder havde nævnt PT ved navn. Amatører optrådte som regel anonymt ved offentlige koncerter, ligesom man sjældent applauderede dem, uanset hvor dygtige de var. Men PT synes altså med sin delvis professionelle baggrund og sin høje sociale status at have fremtvunget et brud med denne tradition. Hun hævdes desuden at have dannet mode ved i 1842 at kaste blomster op på scenen til en italiensk sangerinde, hvilket utvivlsomt var en skik, hun kendte fra udlandet. Fødslen af seks børn afholdt hende ikke fra til stadighed at dyrke sit musikalske talent, og så sent som i 1864, to år før sin død, arrangerede hun en velgørenhedskoncert i Casino til fordel for krigens ofre. Selv bidrog hun til musikunderholdningen med klaverstykker af Chopin og Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Mal. fra 1824 af C.W. Eckersberg i privateje. Mal. fra 1828 af Em. Bærentzen i Kbh. Bymuseum. Tegn. af Lorentz Frølich i Fr.borgmus. Foto i KB.

Gerhard Schepelern: Giuseppe Siboni, 1989. L.J. Tutein: Slægten Tutein, 1975. Angul Hammerich: Musikforeningens Festskrift, 1886.

Lisbeth Ahlgren Jensen

 
Professioner
Pianister
 
Organisationer
 
Emneord
Musik
 
Tidsperioder
1800-tallet
 
Regioner
Italien
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon