Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Mette Magrete Tvistman (ca. 1741 - 1827)
Tvistman, Mette Magrete

ca. 1741-1827, gårdejer, urmager.

*ca. 1741 i Frørup sg., Haderslev amt, †9.2.1827 i Snejbjerg sg.

Forældre: smed, urmager Christen Jensen (1703-1781) og Maren Nielsdatter (1700-91).

~ca. 1760 med gårdejer,urmager Johan Ahlert T., *1721 i Sønder Stenderup sg., †1769 i Frørup sg., Haderslev amt, s. af gårdejer, trompeter Ahlert T. Johansen og Ane Jepsdatter.

~1771 med gårdejer Christen Jensen. Ægteskabet opløst.

Børn: Marianne (1761), Ahlert Peter (1764), Anne Johanne (1772).

MMTs slægt stammede fra Vestjylland, hvor hendes fader blev født og fik borgerskab som smed i Ringkøbing i 1727. Moderen var gårdmandsdatter fra Vedersø. Selv var MMT yngste datter i en søskendeflok på fem. Omkring 1740 flyttede familien til Geilstoft ved Frørup umiddelbart syd for Kongeågrænsen. Her virkede faderen som smed og urmager. MMT og hendes to ældre brødre lærte urmagerfaget af deres fader. Ca. 1760 blev hun gift med Johan T., der også havde lært faget af hendes fader og desuden drev en gård. Med ham fik hun to børn. I 1769 blev hun enke, men det lykkedes hende at erhverve gården og blive den største tiendeyder i Frørup sogn. To år senere giftede hun sig igen, men dette ægteskab blev af endnu kortere varighed, da manden forlod familien, hvorefter MMT søgte skilsmisse. Forholdet var desuden så mislykket, at hun gav deres eneste datter sin første ægtemands efternavn.

På sin gård havde MMT indrettet et urmagerværksted, hvor hun lavede standure. Omkring 1783 afhændede hun gården og halvdelen af urmagerværktøjet til sønnen Ahlert Peter T., som hun havde oplært i faget. Selv flyttede hun til Vejle for at drive urmagervirksomhed. Her blev hendes indbo offer for den store bybrand i 1786. De uddannede urmagere i købstaden havde monopol på urmagerarbejdet, og dette kan være årsag til, at hun i 1787 forlod Vejle og slog sig ned på en gård i Ølgod. Ved siden af landbruget fremstillede hun standure, antagelig i stor stil. I 1788 trolovede hun sig med en søn af den indflydelsesrige provst Ude Haahr i Ølgod, men trolovelsen blev mærkværdigvis ophævet det følgende år. Hun forblev dog i sognet efter skandalen. I 1790 købte hun en af de største gårde og drev den tillige med urmagerhåndværket. I 1798 flyttede hun til Holstebro, hvor hun stadig betegnes som urmager. Fra denne periode kendes imidlertid kun få ure fremstillet af hende, og hun har formentlig ernæret sig ved at huse og måske bespise fattige, der af fattigvæsenet var indlejet hos hende. I 1818 solgte hun sit hus til den ældste datter og flyttede ind hos den yngste i Snejbjerg ved Herning, hvor hun døde i fattigdom i 1827, knap 90 år gammel.

Hvor stor MMTs urproduktion har været, vides ikke, men Ølgod Museum har opsporet 35 standure samt et vægur fra hendes hånd, sidstnævnte måske markedskram, som hun kan have lavet ganske mange af. Man formoder, at hun selv har lavet urværker, urskiver, talkranse, signeringsplader, spandriller, dvs. hjørneornamenter, og måske også de meget kunstfærdigt udførte graveringer på centerskiven. Urkasserne er nok blevet lavet af den lokale snedker. Hendes forbillede har været det engelske Grand Mothers Clock, et 24-timers ur, hvor slag- og gangværk trækkes af ét lod. Der kendes desuden standure af hendes fader, brødre og søn. MMT, der hævede sig over det traditionelle kønsrollesystem, var en særpræget, modig og virksom kvinde, der oplevede familiemæssige tragedier og sikkert også forfølgelse fra medlemmer af det etablerede urmagerlaug. Af urforskere betegnes hun som Danmarks første kvindelige urmager.

Søren Manøe: Mette Magrete Tvistman, 1997.

Søren Manøe

 
Professioner
Gårdejere · Urmagere
 
Organisationer
 
Emneord
Landbrug · Håndværk
 
Tidsperioder
1700-tallet · 1800-tallet
 
Regioner
Sønderjyllands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon