Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Karin Garde (1938 - )
Garde, Karin

*1938, overlæge.

*24.3.1938 i Kbh.

Forældre: højesteretssagfører Poul Einar Behrendt-Poulsen (1909-84) og læge Edith Krabbe (1912-95).

~31.5.1958 med overlæge Kjeld Peter G., *2.7.1933 på Frbg., s. af grosserer Poul Adolph G. og sygeplejerske Inge Marie Kabell.

Børn: Kim (1958), Peter (1962), Jakob (1967).

KGs familie var nok præget af traditioner og klassisk dannelse, men ikke styret af konventioner, og børnene blev opdraget til selvstændighed. Hun var næstældst i en søskendeflok på syv med en aldersforskel mellem ældste og yngste barn på 24 år. Trods forældrenes travle, udadvendte tilværelse var familielivet intenst. Med denne ballast voksede KG op som et frimodigt, opvakt og interesseret barn. Starten af hendes karriere fulgte den vanlige akademiske løbebane: student fra Øregård Gymnasium i 1956, læge fra Kbh.s Universitet 1965, speciallæge i psykiatri 1975. Efter uddannelsesstillinger på kbh.ske hospitaler blev hun 1982 overlæge på psykiatrisk afdeling på Centralsygehuset i Slagelse, året efter flyttede hun til Skt. Hans Hospital og blev dermed den første kvindelige overlæge i almen psykiatri i Kbh.s kommune. Denne særstilling beholdt hun meget mod sin vilje i ti år, indtil en ny kvindelig overlæge kom til blandt hospitalets 15 mandlige. Fra 1989 har KG været ledende overlæge ved en afdeling for psykotiske unge.

Motiveret af en udpræget retfærdighedssans parret med pionerånd gik KG uforfærdet ind i 1970’ernes kønspolitiske debat. Sammen med en række kvindelige kolleger, bl.a. •Jytte Willadsen og •Birgit Petersson, har hun i skrift og tale påvist og bekæmpet tendensen til sygeliggørelse og overbehandling af kvinder. Disse emner er blevet formidlet både på et alment oplysende og på et videnskabeligt plan og har været medvirkende til dels at gøre hendes medsøstre mere krops- og kvindebevidste, dels at profilere medicinsk kvindeforskning. Ud over en tidlig indsats på det epidemiologiske område har KGs forskning væsentligst drejet sig om socialpsykiatri, kønsforskelle og sexologi, men også misbrugsproblemer har haft hendes opmærksomhed. Sammen med Anne Køster har hun på Skt. Hans Hospital etableret en særlig intensiv indsats for unge skizofrene patienter. Forskningsresultaterne er hovedsageligt publiceret i Ugeskrift for læger og i adskillige bøger, fx Overgang eller undergang fra 1991 om overgangsalderen. KG har i lægekredsforeninger, på Folkeuniversitetet og som gæstelærer i sexologi på Kbh.s Universitet været en engageret underviser, der også i høj grad har inddraget de socialpsykiatriske aspekter.

KGs dynamik, lederevner og medmenneskelige interesse har indbragt hende adskillige tillidshverv og hædersbevisninger, bl.a. Dansk Kvindesamfunds Mathildepris i 1982 for en undersøgelse af 40-årige kvinders seksuelle adfærd, foretaget sammen med Inge Lunde og beskrevet i Voksne kvinder. Trods det meget aktive arbejdsliv har familielivet været vigtigt for hende. I en håndbog for kvinder over 50 Kvinde – bevar dig vel, 1996, skrev hun om bedstemoderglæder, og hendes æstetiske sans har bl.a. givet sig udtryk i smukke patchworkarbejder, som vidner om omhu, akkuratesse og tålmodighed, værdifulde egenskaber for en leder og terapeut.

Alice Theilgaard

 
Professioner
Akademikere · Læger · Overlæger · Speciallæger
 
Organisationer
Skt. Hans Hospital
 
Emneord
Medicin · Psykiatri · Sexologi · Kvindeforskning · Kvindepolitik · Nye kvindebevægelse
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon