Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Tutter Givskov (1930 - )
Givskov, Tutter Ellen Margrethe

*1930, professor, violinist.

*30.4.1930 i Kbh.

Forældre: inspektør Frederik G. (1897-1984) og Ellen Caroline Blumensen (1906-62).

~4.4.1953 (b.v.) med pianist, komponist Egil Harder, *7.4.1917 i Bærum, Norge, †12.3.1997 i Frederiksværk, s. af bogbindermester Emanuel H. og Anne Margrethe Larsen.

TG fik en violin, da hun var seks år, og blev som barn først koncertmester i sin skoles orkester, dernæst i Statsradiofoniens Juniorensemble, som blev dirigeret af ◊Emil Reesen. Som 14-årig kom hun på Musikkonservatoriet og fik ◊Thorvald Nielsen og senere ◊Erling Bloch som violinlærere. TG havde også oplagte evner som pianist, hvilket hun siden fik god brug for, når hun skulle akkompagnere sine violinelever. Hun tog afgangseksamen i 1947 og studerede siden i London hos ◊Henry Holst i to vinterhalvår. Den mellemliggende sommer 1951 benyttede hun til at konkurrere sig ind som koncertmester i Tivolis Symfoniorkester. Orkestret spillede tre gange hver aften, og TG fik ofte anledning til at spille populære violinkoncerter. Hun var senere solist i mange af Mozarts violinkoncerter og specielt hyppigt i A. Vivaldis De fire årstider. Kendetegnende for hendes spil var teknisk præcision parret med en flot, karakterfuld tone, og det kunne være såvel medrivende temperamentsfuldt som bevægende poetisk.

TG blev i 1954 medlem af Det Kgl. Kapel og var 1957-58 den første kvinde i kapellets bestyrelse. Hun var 1957 med til at stifte Kbh.s Strygekvartet, et af tidens mest gedigne kammermusikensembler. Kvartetten bestod af musikere fra Det Kgl. Kapel, og den havde TG på 1. violin, Mogens Lüdolph, senere Mogens Durholm, på 2. violin, og Mogens Bruun på bratsch. Initiativtageren ◊Asger Lund Christiansen var gruppens cellist, og han styrede inspirerende og dominerende kvartetten i dens 37-årige levetid. Musikerne opbyggede et repertoire på 122 kvartetter, som de kunne spille med kort varsel. Beethovens 16 kvartetter spillede de samlet fire gange. Alle ◊Vagn Holmboes kvartetter havde de på programmet, og en del af dem blev dediceret strygekvartetten, som uropførte dem. Kvartetten spillede også værker af andre danske komponister fra såvel 1800- som 1900-tallet, fx ◊Frederik Kuhlau, ◊Niels W. Gade, ◊Ole Schmidt og ◊Per Nørgård. Stilistisk spændte kvartetten således vidt, og den myreflittige TG var i musikalsk henseende toneangivende. Strygekvartetten havde adskillige turnéer i udlandet, og den indspillede en lang række plader, hvoraf flere er blevet overført til cd. Efterhånden blev kvartetarbejdet så omfattende, at TG i 1969 sluttede i kapellet.

I 1971 begyndte TG at undervise på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun i 1980 blev docent. Otte år senere blev hun, som den første kvinde herhjemme, professor i violin og kammermusik samme sted og virkede som sådan indtil sin pensionering 1999. Hun har uddannet adskillige fremragende violinister, bl.a. Radiosymfoniorkestrets koncertmester •Christina Åstrand. Åstrand har også været koncertmester i eliteorkestret Collegium Musicum, hvor TG begyndte at spille, efter at kvartetarbejdet sluttede, og nedtrapningen fra undervisningen begyndte. TG blev æresmedlem af Kammermusikforeningen i 1967 og har, alene eller sammen med kvartetmedlemmerne, modtaget en lang række hædersbevisninger, bl.a. Musikanmelderringens Kunstnerpris i 1960, Tagea Brandts Rejselegat i 1962, Breuning-Bache-Kvartettens Mindelegat 1971 og Ingrid Jespersens legat 1976. Kbh.s Strygekvartet fik International Critic’s Award 1985. I 1981 blev hun ridder af Dannebrogordenen.

Foto i KB.

Inge Bruland

 
Professioner
Professorer · Violinister
 
Organisationer
Statsradiofoniens Juniorensemble · Tivolis Symfoniorkester · Det Kgl. Kapel · Københavns Strygekvartet · Det Jyske Musikkonservatorium · Collegium Musicum
 
Emneord
Konservatorier · Kammermusik · Hædersbevisninger · Musik · Internationalt arbejde · Undervisning · Udlandsophold
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon