Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Bertha Wegmann (1847 - 1926)
Wegmann, Bertha

1847-1926, maler.

*16.12.1847 i Soglio, Schweiz, †22.2.1926 i Kbh.

Forældre: fabrikant Eberhard Ludwig W. (1810-69) og Cathrine Mini (1821-57).

BW var en af de første professionelle kvindelige danske malere, succesrig i sin levetid og meget søgt som portrætkunstner. Som barn flyttede hun med sin familie fra Schweiz til Danmark, hvor hun ti år gammel mistede sin moder. Faderen, der var amatørmaler, opfordrede hende derefter til at uddanne sit talent. Han støttede hende økonomisk, indtil andre trådte til og sikrede hendes uddannelse som historie- og genremaler i München 1867-81 og derefter Paris. Ikke desto mindre oplevede BW i ungdomsårene fattigdommen. I 1873 debuterede hun på Charlottenborgs Forårsudstilling, hvor hun udstillede regelmæssigt til sin død. På Salonen i Paris, hvor hun udstillede flere gange, vandt hun guldmedalje i 1881. Efter i 1883 at have modtaget Thorvaldsens Medaille på Charlottenborg fik hun som den første kvinde sæde i Akademiets Plenarforsamling. Samtidig deltog hun på talrige store, officielle udstillinger i Norden og Europa og på verdensudstillingerne i Paris 1889 og 1900 og Chicago i 1893, ligesom hun var med på den skelsættende Kvindernes Udstilling 1895. I 1892 modtog hun som en af de første kvinder Fortjenstmedaljen i guld.

Det langvarige uddannelsesforløb i Tyskland og Frankrig betød, at BW helt tilegnede sig den teknik og det farve- og motivvalg, der var fremherskende i datidens toneangivende moderne kunst, den såkaldte salonkunst. Det indtagende portræt af den svenske malerinde Jeanna Bauck, malet i Paris i 1881, er et hovedværk. Veninden er set forfra, siddende på et bord og tilsyneladende i ivrig samtale med maleren. Lyset falder ind fra et vindue bag hende og oplyser hendes iltre hår. BW kaldte det anekdotiske element i denne slags billeder for en situationsskildring til forskel fra den ældre traditions fortællende maleri. Hun malede imidlertid egentlige genrebilleder, ikke blot i ungdommen, men også senere. Efter hjemkomsten til Danmark fandt hun lidt ved et tilfælde en levevej som portrætmaler. På bestilling malede hun glimrende repræsentative portrætter af fremtrædende mænd som fx ◊Philip Schou, 1888, ◊F. Meldahl, ca. 1893, ◊Moritz G. Melchior, ◊Otto Bache, 1896, og ◊P.E. Lange-Müller. Også i kvindeportrætterne lagde hun vægt på den individuelle karakteristik, som det ses i portrættet af Petrea Hirschsprung fra 1888 og søsteren Anna Seekamp fra 1880’erne. Det statelige helfigursportræt af Frederikke Sophie Elisabeth Krag-Juel-Vind-Frijs, 1888, er kunst af international klasse.

Som medlem af bestyrelsen for Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder 1887-1907 arbejdede BW aktivt for andre kvinders uddannelse. Skønt hun havde succes i sin samtid og på sin vis tilhørte det moderne naturalistiske gennembrud, blev hendes kunst opfattet som fremmed og ikke som del af samtidens avantgarde. Først med de senere års uhildede studier af datidens modemaleri er der atter blevet interesse for BW.

Foto i KB.

Øregaard Museum (udg.): Bertha Wegmann, 1998. Louise Robbert (red.): De drogo till Paris, 1988. Sigurd Müller: Nyere dansk Malerkunst, 1884. Kate Fleron (red.): Kvinden i Danmark, 1942.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Elisabeth Fabritius

 
Professioner
Malere
 
Organisationer
Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder (se Tegneskolen for kvinder) · Skolen for Brugskunst (se Kunsthåndværkerskolen og Danmarks Designskole) · Charlottenborg · Det kongelige Academie for de Skønne Kunster (se Kunstakademiet)
 
Emneord
Billedkunst · Portrætter · Udenlandske uddannelser · Udlandsophold · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1870'erne · 1880'erne · 1890'erne · 1900'erne
 
Regioner
Schweiz
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon