Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Ingeborg Martin (1882 - 1974)
Martin, Ingeborg Anna Margrethe

1882-1974, forlagsboghandler.

*10.11.1882 i Kbh., †16.11.1974 i Hornbæk sg., Frederiksborg amt.

Forældre: grosserer Christian Husum (1846-1910) og Anna Poulsen (1860-1909).

~22.3.1902 med forlagsboghandler ◊Johannes Clausen, navneforandring 1905 til Martin, *11.2.1879 i Jægerspris, Dråby sg., Frederiksborg amt, †6.5.1932 i Kbh., s. af bygningskonstruktør Johannes Poulin C. og Grethe Jensine Bærentz Christiansen.

I 1902 blev IM gift med Johannes, kaldet John M. Ægtemanden påbegyndte en forlæggerkarriere i 1904 med udgivelsen af tidsskriftet Hjemmets Noveller. Efter et ophold i London, hvor han tilegnede sig viden om blad- og forlagsvæsenet, startede han og IM Martins Forlag i 1908. Den bærende idé i forlaget var udgivelsen af udenlandske kvalitetsbøger til lave priser, hvilket kunne lade sig gøre ved at bruge ældre honorarfrie oversættelser og trykke store oplag. De såkaldte Halvkrone- og Standard-Udgaver samt Junior-Bøger blev alle solgt til den favorable pris af 50 øre. Forlaget var således med til at introducere billigbogen på markedet. Boghandlerne var til at begynde med ikke begejstrede for idéen, men snart blev den en succes. Senere vovede forlaget at udgive bøger af ukendte eller endnu ikke oversatte forfattere bl.a. J. London, som var en personlig ven af John M. Forlaget forsøgte sig også med bladvirksomhed. Middagsbladet Pressen, som forfatteren ◊Johannes V. Jensen medvirkede til at udgive, var ikke den store succes, men det blev derimod bladet Fru Martins Magasin, som udkom 1913-14 under redaktion af IM. I 1920’erne blev repertoiret udvidet med serier som Populærvidenskabeligt Bibliotek og Socialt Bibliotek, og et tobinds konversationsleksikon lå næsten klar, da J. Martin døde i 1932.

Indtil da havde ægtemanden været drivkraften i forlaget, men efter hans død overtog IM ledelsen og blev dermed en af de få kvindelige forlæggere i sin samtid. Forlaget var kommet til at indtage en særegen stilling i branchen i kraft af anstrengelserne for at udbrede billig, men god litteratur. IM sørgede i de næste mange år for, at forlaget blev drevet videre i samme ånd. Med sin beskedne og kløgtige facon vandt hun respekt i hele branchen. Fra 1935 fik hun hjælp af sin nevø Erik Halkier, som blev medejer i 1946 og med tiden fik overdraget ansvaret for den daglige ledelse. Af bøger, som blev udgivet under IMs ledelse, kan nævnes S. Pepys’ dagbøger, I. Waltons Den fuldkomne Fisker, J. Boswells London Dagbog og J. Joyces Ulysses. For sin indsats for at udgive værker af fransk oprindelse, i særdeleshed M. Prousts omfattende værk Paa Sporet efter den tabte Tid, 1932-38, modtog hun den franske orden Officier d’Académie.

Forlagets drift lå IM på sinde hele livet; selv da hun kom højt op i alderen, deltog hun i de ugentlige forlagsmøder og fortsatte næsten helt frem til sin død i 1974 med jævnligt at aflægge kontoret i Vester Voldgade et besøg.

Foto i KB.

Sandra Trefzer

 
Professioner
Forlæggere · Redaktører
 
Organisationer
Fru Martins Magasin · Martins Forlag
 
Emneord
Forlag · Ugeblade
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon