Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Birgitte Wilbek (1928 - )
Wilbek, Birgitte

*1928, basketball- og håndboldspiller, skoleinspektør.

*28.11.1928 i Hørsholm sg.

Forældre: redaktør Eskild Harms (1894-1986) og fysioterapeut Mary Sofie Sørensen (1889-1967).

~21.4.1955 med fuldmægtig Erik W., *20.1.1920 i Kbh., †26.12.1986 i Sorgenfri, Virum sg., s. af repræsentant Jens Hansen W. og Alfrida Teresia Augusta Johansson. Ægteskabet opløst 1977.

~4.7.1983 (b.v.) med landsretssagfører Svend Oluf Hansen, *1.9.1925 i Hillerød, †27.8.1983 i Kalundborg, s. af slagteridirektør Hans Otte H. og Else Svendsen.

Børn: Ulrik (1958).

BW voksede op på Frbg. Hun gik i skole på Falkonergårdens Gymnasium, blev student fra Akademisk Kursus i 1948 og lærer fra Blågård Seminarium i 1953. Hendes fader var idrætsinteresseret, hvilket betød, at hun i 1943 blev indmeldt i Frbg. Idræts Forening (FIF) for at dyrke atletik. Dengang var det ikke almindeligt, at man dyrkede atletik hele året, hvorfor hun om vinteren begyndte at spille håndbold i FIF. Det blev da også de to idrætsgrene, som hun på forskellig vis siden kom til at sætte sit stærke præg på. Hun var endvidere med til at oprette en basketballafdeling for kvinder i FIF, efter at basketball i 1946 blev indført i Danmark. For BW hang idræt og konkurrence sammen, og det lykkedes hende at blive blandt de bedste i begge boldspil. Hun blev udtaget til basketballlandsholdet 14 gange og deltog i to Europamesterskaber. I håndbold spillede hun samtlige 32 landskampe i perioden 1949-57 og afsluttede karrieren, efter at det første verdensmesterskab var afholdt i 1957. Den store interesse for idræt betød også, at hun allerede i skolen begyndte at træne ungdomshold i håndbold. Siden blev hun seniortræner i FIF og formand for Dansk Håndbold Forbunds udtagelseskomité for damelandsholdet. Endvidere medvirkede hun til den første danske Europacupdeltagelse for kvindelige håndboldspillere 1965, og hun var sammen med en anden storspiller •Else Birkmose i en periode fra 1963 landstræner for kvindelandsholdet, en post, som hendes søn Ulrik W. med stor succes tog op i 1990’erne.

Efter at BW havde afsluttet læreruddannelsen, blev hun ansat på Trongårdsskolen i Lyngby-Tårbæk kommune, hvor hun i 1979 blev udnævnt til skoleinspektør. Gennem årene havde hun været formand for kommunens fælleslærerråd og medlem af skolekommissionen. Hun forsøgte også via sit job at skabe interesse for idræt, og da det ikke var muligt at få de atletikglade piger på skolen optaget i de omkringliggende atletikklubber, oprettede hun en skoleidrætsklub Trongårdsskolens Idrætsforening, som senere blev til Trongårdens Idrætsforening, hvor hun var formand 1964-82. Hendes stærke engagement førte også tidligt til ledende poster i idrættens organisationer, således har hun været medlem af bestyrelsen og idrætsudvalget samt formand for ungdomsudvalget i Dansk Atletik Forbund i årene 1970-74. Hun var formand for Kbh.s Håndbold Forbund og medlem af Dansk Håndbold Forbunds bestyrelse i begyndelsen af 1960’erne, ligesom hun var medlem af bestyrelsen for Dansk Idræts-Forbund (DIF) 1962-65 og med i DIFs første ungdomsudvalg. Ud over at sætte spørgsmålstegn ved kvaliteten i ungdomsarbejdet markerede BW sig ved at påpege den svage kvinderepræsentation i idrættens topledelse. På spørgsmål om, hvad det betød for hende at blive valgt ind i DIFs bestyrelse, svarede hun, at man egentlig ikke havde indflydelse på noget, men det udvidede ens horisont, og man fik nye netværk, som man senere kunne trække på. Hun blev i 1985 den første formand for eliteidrætsinstitutionen Team Danmarks repræsentantskab, en post, hun besad indtil 1991, hvor hun valgtes ind i bestyrelsen. Da hun i 1995 forlod bestyrelsen, fortsatte hun i idrætsudvalget frem til 1998, og hun har i disse 13 år bidraget til at sikre kontinuiteten i Team Danmark.

BW har været en af idrættens markante personligheder, der med stort engagement har interesseret sig for udvikling af idrætten med fokus på børn, unge og kvinder. Konkurrenceidrætten har altid stået hende nær, og hun har kæmpet for at kvalificere idrætten teknisk, strukturelt og ledelsesmæssigt. I kraft af nytænkning og idérigdom har hun været en problemknuser, især i forbindelse med praktisk tilrettelæggelse af arbejde og arrangementer. Blandt de hædersbevisninger, BW har fået, er Dansk Atletik Forbunds guldnål, DIFs ærestegn og Lyngby-Tårbæk kommunes idrætslederpris.

Else Trangbæk

 
Professioner
Basketballspillere · Håndboldspillere · Lærere · Landstrænere · Skoleinspektører · Skoleledere · Trænere
 
Organisationer
Frederiksberg Idræts Forening · Trongårdsskolen · Trongårdsskolens Idrætsforening · Dansk Atletik Forbund · Dansk Håndbold Forbund · Københavns Håndbold Forbund · Dansk Idræts-Forbund · Team Danmark
 
Emneord
Idræt · Eliteidræt · Håndbold · Basketball · Folkeskolen · Idrætsforeninger · Idrætspolitik
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Frederiksborg Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon