Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Augusta Blad (1871 - 1953)
Blad, Augusta

1871-1953, skuespiller.

*10.1.1871 i Kbh., †9.11.1953 på Frbg.

Forældre: direktør Caspar Frederik Siegfred B. (1835-1902) og Louise Dorthea Rasmussen (1837-1917).

~1.12.1899 med skuespiller Anton Wilhelm Wiehe, *10.2.1858 i Oslo, †8.8.1916 i Kbh., s. af skuespiller xAnton Wilhelm W. og Ida Florentine Adami. Ægteskabet opløst 1904.

AB var et musikalsk talent med planer om at blive sangerinde, da hun i 1889 blev optaget på Det Kgl. Teaters elevskole og dermed sporet ind på skuespillet. Ved årsprøven fyldte hun teaterrummet med en for den tid usædvanlig stor talestemme og sagde sine monologer med en sjælden patos og energi. Det blev bemærket af Dagmarteatrets direktør xC. Riis-Knudsen, der søgte emner til det store drama. Imidlertid blev hun på Det Kgl. Teater et par sæsoner efter sin debut som Sophia i xAdam Oehlenschlägers Erik og Abel. Hun fik kun tildelt sparsomme roller, bl.a. Ragnhild i xHenrik Hertz’ Svend Dyrings Hus, men det var dog nok til, at Riis-Knudsen kunne se en Oehlenschlägersk kongedatter i hende, et rollefag, der ville passe ind i det repertoire, som Dagmarteatret netop i disse år satsede på.

Fra 1894 til 1910 var AB tilknyttet Dagmarteatret, hvor hun ydede sin hovedindsats i dansk teater. Med Helga i Oehlenschlägers Stærkodder indledte hun en række fremstillinger af hans statelige nordiske kvinder med titelrollen i Dronning Margareta som den væsentligste. Når hun optrådte som tragisk skikkelse i det romantiske drama lå de blonde, lidt reserverede, men stærkt følende kvinder bedre for hende end de blodrige sydlandske skønheder. Kunstnerisk kulminerede hun inden for denne rolletype i Schillers Jomfruen fra Orleans. Hun viste heltejomfruens sjælelige spændvidde i klare linier. Tonefald, bevægelser, holdning var stilrent samstemt i en harmonisk helhed. Som skuespiller var AB en formgiver med store linier og en patos, som lå de fleste danske skuespillere fjernt. Med sin sangstemme var hun selvskreven til vaudevillerne, når de var på repertoiret.

AB gjorde sig imidlertid også gældende i det moderne repertoire. Hun havde evnen til at finde ind til det centrale i en rolle, især når den var alvorligt bevægende eller med en afdæmpet vemod som fx Sigbrit i xEdvard Brandes’ Hos Sigbrit. I xErik Skrams Ungt Bal fra 1895 tegnede hun en moderne kvindeprofil. I flere perioder anvendte teatret hende alt for planløst. Alligevel blev AB trofast tilbage, da otte skuespillere i 1905 brød ud fra Dagmarteatret for at skabe deres eget. Hun var med til at bære en række yngre og ældre franske lystspil over scenen, også selvom hun ikke egnede sig til den franske dames koketteri. Det beviste hun med sin fiasko som Célimène i Molières Misantropen. I 1910 vendte hun tilbage til Det Kgl. Teater og blev dér de næste 40 år uden mange mindeværdige opgaver. En undtagelse var titelrollen i Skrams Irene i 1923, som hun oplevede som et psykologisk interessant kvindestudie. Rollen blev et eksempel på den varmere tone, hun tilføjede sit statelige spil med årene. Sit 50-års jubilæum i 1942 fejrede hun som Madam Skaarup i Hertz’ Sparekassen, og i 1950 tog hun en værdig afsked med teatret som etatsrådinden i xHenri Nathansens Indenfor Murene.

Mal. fra 1887 af Sigvard Hansen. Buste fra 1909 af V. Bissen. Tegn. af Sophus Jørgensen i Teatermus. Foto i KB.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Elin Andersen

 
Professioner
Skuespillere
 
Organisationer
Dagmarteatret · Det Kgl. Teater
 
Emneord
Teater
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1890'erne · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon