Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Dorthe Rasmussen (1960 - )
Rasmussen, Dorthe Skovshoved

*1960, maratonløber.

*27.1.1960 i Kbh.

Forældre: værkfører Arne S. R. (*1935) og dagplejemoder Solveig Holze Madsen (*1933).

Bofælle fra 1996: teknisk assistent Bente Kildegaard Nielsen, *11.10.1960 i Rødovre, d. af drager Bent K. N. og barneplejerske Ellen Sofie Bjerggaard Hansen.

DR var blandt de første danske kvinder, der løb langdistanceløb, og hun blev i 1980’erne og 1990’erne en del af den internationale elite. Da kvinder begyndte at dyrke atletik i 1920’erne, fik de ikke megen anerkendelse og accept. De kunne kun deltage i ganske få discipliner, og især tog det lang tid, før de fik adgang til de lange udholdenhedskrævende løb. Ved De Olympiske Lege (OL) var de første danske kvindelige atletikudøvere med i 1948. Maratonløb kom på kvindernes program ved OL i Los Angeles 1984, og DR, der deltog som eneste kvindelige danske atletikudøver, stillede op i denne disciplin og opnåede en 13. plads.

DR begyndte som barn at dyrke atletik i Glostrup Idræts Club efter at have deltaget i skolestævner og oplevet, at hun havde talent som løber. 1974 vandt hun som 14-årig sit første danske mesterskab i 3.000 m løb og blev dermed den hidtil yngste atletikmester. Tre år senere blev hun junior-Europamester i 1.500 m løb. På det tidspunkt var hun allerede begyndt på maraton, og hun deltog derefter i mange store maratonløb med den bedste tid på 2 t. 29 min. 34 sek., som rakte til en fjerdeplads i London Maraton 1989. 1992 blev hun igen udtaget til OL, hvor hun stillede op i 10.000 m løb. Samme år var hun hovedkraften bag den danske sølvmedalje i maratonstafetløb ved verdensmesterskaberne. Hun var målrettet og energisk i sin træning og vandt mere end 30 danske mesterskaber. Hendes mere end 20 år lange idrætskarriere varede til 1995, da hun valgte at stoppe på grund af de skader, hun havde pådraget sig gennem de sidste to år.

I en kort periode gik DR på sygeplejeskole, men studiet harmonerede ikke med hendes idrætsliv. I stedet tog hun på college i USA 1979-80, hvor idræt var integreret i uddannelsen, og hun blev individuel amerikansk collegemester. Da hun kom hjem, læste hun til husholdnings- og ernæringsøkonom på Suhr’s Seminarium og blev færdiguddannet 1985. DR har formået at gøre idræt til sit erhverv. Hendes største indtjeningskilde var i en årrække pengepræmier og sponsorer. I 1986 åbnede hun en butik for løbeudstyr i Århus sammen med sin samlever og træner Dan Engell, senere oprettede de firmaet Ronhill til import af løbetøj. Efter Engells død i 1998 har DR videreført firmaet selv. Sideløbende underviste hun i kostvejledning, udgav bogen Mad for sportsfolk, 1989, og blev 1995 ansat på løbskontoret i idrætsforeningen Sparta, hvor hun også er medlem af bestyrelse, forretningsudvalg og løbsledelse. I 1996 valgte hun under stor mediebevågenhed som den første danske eliteidrætsudøver at springe ud som lesbisk. Danmarks Radio bragte indslag både i en sportsudsendelse og i TV-Avisen. Hendes motiv til at stå frem offentligt var et ønske om, at det ville hjælpe andre homoseksuelle til at vedkende sig deres seksualitet. DR modtog Den gyldne pigsko 1989 som årets bedste danske atletikkvinde.

Anne Lykke Poulsen

 
Professioner
Marathonløbere · Virksomhedsejere
 
Organisationer
Ronhill · Sparta
 
Emneord
Idræt · Eliteidræt · Atletik · Olympiske lege · Udlandsophold
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon