Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Athalia Rørbye (1840 - 1919)
Rørbye, Athalia Helga

1840-1919, sømandshjembestyrer.

*30.11.1840 i Rom, †8.4.1919 i Kbh.

Forældre: maler ◊Martinus Christian Wedseltoft R. (1803-48) og Rose Frederikke Schiøtt (1810-59).

AR mistede sin fader som otteårig og sin moder, da hun var 19. Hun måtte herefter klare sig selv og oprettede en lille skole, som hun i 1867 søgte bevilling til. Hun tog institutbestyrerprøven samme år og drev Athalie Rørbyes Pigeskole i Nørregade 20, indtil hun fra 1908 helt helligede sig det arbejde for sømandsmissionen, som skrev sig tilbage til 1879.

ARs engagement i den kbh.ske Indre Mission (IM) begyndte med, at hun stillede sin skole til rådighed for dens søndagsskole. I 1879 tog hun initiativ til Kbh.s Kvindeforening for Mission blandt Søfolk (KKMS), der havde til formål at indsamle kristelige bøger og tidsskrifter til uddeling blandt sømænd. Bestyrelsesmedlemmerne, bl.a. •Anna Sørensen og Annette Jessen, der senere stiftede Marthahjemmet, og Caroline Amsinck, der blev formand for den danske afdeling af Les Amies de la jeune fille, samledes i ARs hjem i Nørregade og syede poser og tasker. Disse blev fyldt med bibler og andre bøger af kristeligt indhold og derpå sendt ombord på skibene, således at sømænd under sejladsen kunne blive kristeligt påvirkede. I 1880 blev der uddelt 158 sådanne bibeltasker.

AR og Amsinck blev som de eneste kvinder bestyrelsesmedlemmer i Foreningen for Sømandsstuen i Kbh., da den blev stiftet i 1879. Foreningen lejede en stue i Holbergsgade 14, holdt varmestue om dagen og inviterede hver aften fremmede søfolk til forsamling om evangeliets forkyndelse. Sømandsstuen blev i 1881 afløst af Bethelskibet, som blev fortøjet i Nyhavn og fungerede som mødested for søfolk de næste 25 år. Kvinderne bag KKMS ønskede imidlertid at tilbyde sømændene et sted, hvor de også kunne bo, så de under hele deres landophold kunne færdes i en hjemlig og kristelig atmosfære. AR foretog en rejse til Sverige, Holland og England for at studere sømandshjem, og i 1884 kunne foreningens Sømandshjem i Holbergsgade 17 indvies. Det bestod af et læse- og forsamlingsværelse, hvor der blev holdt morgen- og aftenandagt, en spisestue og tre soveværelser med ti senge. I løbet af de næste to år gav hjemmet logi til 580 sømænd, hvoraf de fleste var fra de nordiske lande. Derudover kom nogle på besøg for at sludre, læse eller skrive breve. I 1890 flyttede hjemmet til et større lokale i Holbergsgade 18, og i 1896 til lokaler på Skt. Annæ Plads 20, som AR købte som sin private ejendom og drev til sin død i 1919. IMs sømandshjem i Nyhavn 24 blev først oprettet i 1906, over 20 år efter ARs. Hun var den, der viste vejen i det værnearbejde, der skulle hindre en proletarisering og forråelse af sømandsstanden.

Karin Lützen: Byen tæmmes, 1998. William Larsen: For fulde sejl, 1955.

Karin Lützen

 
Professioner
Skolebestyrere · Forstandere
 
Organisationer
Athalie Rørbyes Pigeskole · Indre Mission · Københavns Kvindeforening for Mission blandt Søfolk · Foreningen for Sømandsstuen i København
 
Emneord
Kirkeligt arbejde · Kristendom · Sømandshjem · Pigeskoler
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1870'erne · 1880'erne · 1890'erne · 1900'erne · 1910'erne
 
Regioner
Italien
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon