Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Wilhelmine Zahle (1840 - 1927)
Zahle, Wilhelmine Amalie Lovise

1840-1927, bladudgiver, skoleleder.

*14.7.1840 i Kbh., †8.1.1927 smst.

Forældre: urtekræmmer Peter Wilhelm Jacobsen (1795-1863) og Louisa Augusta Bencke (1794-1874).

~12.1.1870 med sognepræst ◊Peter Christian Z., *15.11.1825 i As sg., †30.4.1898 i Teestrup sg., s. af sognepræst ◊Ernst Sophus Wilhelm Z. og Wilhelmine Catharina Louise Bøttger.

WZ kom fra en velstillet borgerfamilie i Kbh. og blev i 1870 venstrepolitikeren og bladudgiveren P.Chr. Z.s tredje hustru. Fra 1871 var parret bosat i hans valgkreds i Ringsted, og samme år grundlagde han Folketidende for Midtsjælland, som han frem til 1879 udgav og redigerede. WZ deltog aktivt i arbejdet på bladet og begyndte i 1875 at udgive og redigere et lille skrift Fredagen Ugeblad for Qvinder, Danmarks første kvindesaglige blad. Hun må have haft sin mands fulde opbakning til sin virksomhed og sin kvindepolitiske holdning, for han optræder med større indlæg i bladets spalter, ligesom dets mange underretninger om kvindesagens tilstand i udlandet må skyldes, at hun havde adgang til en dagbladsredaktion. Tilknytningen til det dengang unge Dansk Kvindesamfund var tydelig, blandt skribenterne ses fx ◊Fredrik Bajer.

WZs hovedærinde var at støtte kvinders adgang til uddannelse. Hendes grundholdning var for sin tid radikal; hun ønskede fuld, altså også politisk, ligestilling. Der var ingen forbindelse mellem hende og svigerinden ◊•Natalie Z., tidens største autoritet på kvindeuddannelse. Forholdet mellem Natalie og P.Chr. Z. var dårligt, og svigerinderne har ikke været enige kvindepolitisk. I 1876 indkaldte WZ til et kvindemøde i Ringsted om et af tidens brændende spørgsmål, uddannelse af lærerinder til landsbyskolens børn. Mødet resulterede i stiftelse af Dagmarsamfundet, og året efter kunne hun begynde undervisningen af landets første hold forskolelærerinder i den del af sit hjem, hun indrettede til Dagmarsminde Quindehøiskole. Samtidig overtog P.Chr. Z. redaktionen af Fredagen, der blev videreført uden undertitel. Sammenligner man indholdet fra de første år med det senere, ses hans indsats mere at trække på rutine fra udvælgelse af dagbladsstof, mens WZ i højere grad fremskaffede originalartikler. Hun skrev selv ret sjældent, men netop fra 1877 findes et par artikelserier fra hendes hånd: Kvindens Samfundsstilling og Fordomme mod Kvindens Uddannelse. Bladet fik en vis udbredelse på landsplan, det talte bl.a. dronning ◊•Louise blandt sine holdere, og tilstrømningen af elever til kvindehøjskolen var stor. Allerede i 1879 opgav hun imidlertid sine projekter for at følge sin mand til præstekaldet i Rubjerg i Nordjylland, da han brat opgav det politiske arbejde, der ikke havde givet ham den forventede indflydelse.

I 1881 var præsteparret tilbage på Sjælland, i Vallensved ved Næstved, men WZ genoptog ikke forbindelsen til Dagmarsamfundet, der som det eneste af hendes tiltag endnu eksisterede. Hun brugte nu sin energi på filantropi og tog bl.a. såkaldt faldne kvinder fra Kbh.s slum i huset. I 1890 blev hun fejlagtigt forvekslet med sin steddatter, der også hed Vilhelmine, og som da udgav Vildsomme Veje, den første danske fortælling med lesbisk tema. WZ var idérig, dristig og med evne til at få vide kredse i tale, men hendes offentlige virke blev for kort til at sætte sig varige spor.

Adda Hilden: Lærerindeuddannelse, 1993.

Adda Hilden

 
Professioner
Redaktører · Bladudgivere · Kvindesagsforkæmpere
 
Organisationer
Fredagen Ugeblad for Qvinder · Dagmarsamfundet · Dagmarsminde Quindehøiskole
 
Emneord
Højskoler · Kvindepolitik · Gamle kvindebevægelse
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1870'erne · 1880'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon