Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Josephine Zinck (1829 - 1919)
Zinck, Josephine Amalie

1829-1919, operasanger.

*19.1.1829 i Kbh., †25.11.1919 smst.

Forældre: vejermester Jørgen Andersen Lund (1774-1862) og Ane Christine Rasmussen (ca. 1802-68).

~28.5.1861 med syngesufflør August Georg Ludvig Z., *8.3.1831 i Kbh., †31.10.1885 smst., s. af komponist ◊Johan Wilhelm Ludvig Z. og Laurine Augusta Meyer.

Børn: Ludvig Jørgen (1862), Johan Haae (1864), Frederik August (1867).

JZs bemærkelsesværdige stemmegaver blev opdaget, allerede mens hun gik i skole, og som barn optrådte hun i det musikalske selskab Rekreationen. Hendes stemme, der var en udpræget alt, skal have været så omfangsrig, at hun kunne synge både den høje og den dybe stemme i en duet. Gennem halvandet år fik hun sangundervisning af operasanger ◊Peter Schram, hvorpå hun blev elev af komponisten og sangpædagogen ◊Carl Helsted.

JZ indledte sin musikalske karriere i Musikforeningen, hvor hun blev medlem af koret og i 1851 debuterede som solist i et uddrag af E.N. Méhuls opera Uthal. Gennem de næste tyve år blev hun en af de oftest benyttede solister ved Musikforeningens koncerter, der fra 1850 havde ◊Niels W. Gade som dirigent. JZ sang i adskillige af Gades værker, bl.a. var hun 1854 moderen i førsteopførelsen af balladen Elverskud, 1858 sang hun Agnete i en scene af Agnete og Havfruerne, ligesom hun var Frigge i korværket Baldurs Drøm. Sammen med ◊Julius Steenberg introducerede hun Schuberts og Schumanns sange for et dansk publikum. Hendes stemmepragt og dramatiske nerve kom særlig til sin ret i ◊Peter Heises store sange og ballader, fx Bergliot og Genovevas Sang. Heise, som satte stor pris på at høre hende synge, tilegnede hende i 1864 sangkredsen Mellem Sivene. Med inderlighed og patos udførte hun også et ældre repertoire, og hun sang uddrag af Glucks, dengang så godt som ukendte, operaer Alceste og Orfeus.

I 1857 videreuddannede JZ sig hos den fremtrædende sangpædagog M. Garcia i London, og efter en vellykket solosangaften, som hun i 1858 afholdt i Casinos store sal, fik hun samme år sin debut på Det Kgl. Teater. Skønt hendes spil ikke var på højde med hendes brillante sanglige formåen, udførte hun frem til 1871 en lang række roller på teatret, fx Mor Ingeborg i Liden Kirsten, Sextus i Titus, Klytemnestra i Iphigenia i Aulis, Orsini i Lucrezia Borgia og Martha i Faust. Rollen som Azucena i Troubaduren blev hun først betroet, efter at ◊Charlotte Bournonville i et par sæsoner havde udført den mindre tilfredsstillende. I 1869 havde hun orlov fra teatret for på Gades anbefaling at synge i Leipzig, hvor hun bl.a. præsenterede det tyske koncertpublikum for sange af Heise. Bortset fra en gæsteoptræden som operasanger i Brunsvig afslog hun yderligere tilbud fra udenlandske operascener. Hendes sidste store rolle på Det Kgl. Teater blev Ortrud i Lohengrin, som hun ved førsteopførelsen i 1870 sang med “stor Kraft og Skjønhed”. Fra sæsonen 1871-72 var hun sygemeldt i længere tid, men til trods for at hun varslede sin tilbagevenden til teatret, modtog hun i 1874 sin afsked.

Foto i KB.

Thomas Overskou: Den danske Skueplads, 1854-76. Angul Hammerich: Musikforeningens Festskrift, 1886.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Lisbeth Ahlgren Jensen

 
Professioner
Sangere
 
Organisationer
Musikforeningen · Det Kgl. Teater
 
Emneord
Sang · Opera
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1850'erne · 1860'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon