Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Karen Volf (1864 - 1946)
Volf, Karen

1864-1946, konditor, fabrikant.

*20.6.1864 i Truelstrup, Dåstrup sg., †6.4.1946 i Kbh.

Forældre: gårdejer, møller Søren Hansen (*1833) og Ane Kirstine Andersen (*1837).

~27.7.1890 med konditor, fabrikant Christen Adolf V., *3.3.1862 i Kegnæs sg., †2.7.1935 i Kbh., s. af snedkermester Christen Jørgensen V. og Sophie Theodora Hoffmann.

Børn: Anna Sofie Theodora (1891), Olga Marie (1892), Christian Adolf (1894), Harriet (1895), Holger (1896).

Kort før sit giftermål i 1890 startede KV, 26 år gammel, egen virksomhed som konditor i Hellerup. Kapitalgrundlaget var meget spinkelt, og tanken var, at hvis det lykkedes, så kunne hun gifte sig, hvis ikke havde hun fortsat sin fulde arbejdskraft og kunne tjene til sit eget underhold. Konditoriet blev imidlertid hurtigt en lokal succes, og samme år giftede KV sig med sønderjyden Chr. A. V. Forretningen udviklede sig til et lokalt mødested og blev betragtet som et mønsterkonditori. Efter at have boet og virket to steder på Strandvejen flyttede ægteparret ind i villa Tertia på Margrethevej i Hellerup, hvor virksomheden hurtigt voksede betydeligt. Her kastede KV sig over fabriksmæssig fremstilling af sand- og honningkager. Snart blev pladsen også for trang her, og næste adresse blev i Kildegårdskvarteret, hvor hun sammen med sin mand opførte et helt nyt og efter tiden meget moderne fabriksanlæg. De nyeste og mest effektive maskiner blev naturligvis indkøbt. Fortsat var det sand- og honningkager, der blev fremstillet, men nu suppleret med små konditorkager og vafler. KV bevarede nemlig stor kærlighed til sit oprindelige konditorerhverv, og i tilknytning til fabrikken indrettede hun derfor et lille konditori, hvor der blev serveret såvel kaffe som chokolade. Hun opnåede den ære, at kronprins Frederik, den senere ◊Frederik 8., sammen med prinsesserne ◊Thyra og Ingeborg samt prins Harald besøgte dem for at bese virksomheden og spise kager.

Virksomheden var i det hele taget meget kundeorienteret, så det blev bl.a. snart muligt at ringe efter lagkager, småkager og meget andet direkte fra fabrikken, hvorefter det blev bragt frem med en særlig kagebil, der var udstyret med reklamer på siden. Reklame var noget, som KV meget tidligt fik øjnene op for, og som et led i markedsføringen fik ikke mindst hendes emballage og kagekasser stor betydning. Tvebakker og mange varianter af kiks bar navnet KV, også dem, der blev til på en fabrik i Hellerup, hvor hendes mand stod for styret. I løbet af 1920’erne og 1930’erne lykkedes det familien at etablere et landsdækkende salg. Datteren Harriet Regnar Jensen og sønnen Holger V. gik ind i virksomheden. Fremstilling af skærekager og småkager har siden undergået en revolution. Det er dog karakteristisk, at navnet KV fortsat lever videre som et særligt kvalitetsprodukt i branchen. Skærekager og brunkager sælges stadig under hendes navn. På emballagen ses et billede af hende som den effektive, mindre, bundsolide kagebager, iført hvidt forklæde og kappe i håret. Karen Volf A/S er i dag hjemmehørende i Stege, dog uden forbindelse til grundlæggerne.

Foto i KB.

Gentofte-Journalen, 1996. Konditorlaugets Medlemsblad 7/1939. Louiseforeningens Blad 5/1924.

Henrik Fode

 
Professioner
Fabrikanter · Virksomhedsejere · Bagere
 
Organisationer
Karen Volf A/S
 
Emneord
Konditorier · Industri · Fødevarer
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1890'erne · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne
 
Regioner
Roskilde Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon