Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Lizzie Rode (1933 - 2017)
Rode, Lizzie Schmidt Pedersen

*1933, balletdanser, instruktør.

*12.9.1933 i Kbh.

Forældre: kontorassistent Mogens Ferdinand Philipson (1910-88) og ekspeditrice Gerda Catharina Rode Østerberg (*1907).

~5.12.1953 med officer Ernst Bülow, *19.11.1927 i Horsens. Ægteskabet opløst 1960.

~1960 (b.v.) med kapelmester, komponist ◊Ole Schmidt Pedersen, *14.7.1928 i Kbh., s. af fuldmægtig Hugo S. P. og Erna Spangsbo.

Børn: Henriette (1962), Tine (1964).

Tilknyttet Den Kgl. Ballet som balletdanser fra 1950 tilhørte LR den gruppe, der med en tidligt voksen udstråling var forudbestemt til at udforme de vigtige, stemningsskabende roller i balletterne. I sæsonen 1956-57 dansede hun således allerede på én og samme aften heksen Madge, hvis rasende hævn danner handlingens knudepunkt i ◊August Bournonvilles Sylfiden, og den forliebte gammeljomfru, forstanderinden i den russisk-amerikanske koreograf D. Lichines yndefulde spøg Graduation Ball. En af hendes tidlige kunstneriske sejre var den forsmåede kokkepige Kristin, tjeneren Jeans kæreste, i den svenske koreograf Birgit Cullbergs Frøken Julie, som hun dansede i 1958. Med kantede bevægelser viste hun den uskønne piges voksende trods over for den perverterede adelsfrøken. Siden kom hun til at danse titelrollen i Cullbergs stærke græske drama Medea, 1959, alternerende med ◊•Margrethe Schanne, da Det Kgl. Teater havde indført dobbeltbesætninger i balletforestillingerne. Med moden kvindelighed dansede hun 1960 Leonardos forsmåede hustru i D. Apivor og A. Rodriques Blodbryllup efter F.G. Lorcas drama. I 1964 benyttede ◊Flemming Flindt hendes skikkelsesdannende evne i sin ballet Enetime efter et skuespil af den rumænsk-franske forfatter E. Ionesco. Hun dansede på andetholdet, hvor hun portrætterede den spidse, autoritetstro klaverrepetitør, mens Solveig Østergaard var den elev, der pintes til døde af ◊Fredbjørn Bjørnssons dansemester. Også den modne sensualitet kunne hun udtrykke, som fx i Eske Holms modernistiske Orestes, hvor danserne optrådte i træningstøj. Her var LR en farlig Klytaimnestra i sæsonen 1972-73.

Ud over dansen var LR også interesseret i det koreografiske arbejde, hvilket førte til den abstrakte Ballet i D i 1961. Musikken var af hendes ægtemand, komponisten og dirigenten Ole Schmidt, og forestillingen viste hendes evner til at disponere danserne i et musikalsk forløb på scenen. Her fik det unge talent ◊•Anna Lærkesen for første gang en rolle, der passede hendes lange linier og opmærksomhedsskabende personlighed. LR vendte ikke tilbage som selvstændig koreograf, men trådte frem som iscenesætter, især i et vellykket samarbejde med ◊Hans Brenaa, med forestillingerne Livjægerne på Amager, 1970, og Fjernt fra Danmark, 1973. Hun virkede som assisterende balletmester ved Den Kgl. Ballet 1971-78. Året efter afsluttede hun i 1979 sit virke som danser. Siden virkede hun lejlighedsvis som operainstruktør ved Det Kgl. Teater og ved Den Jyske Opera i Århus. Hendes senere år har været helliget privatlivet.

Foto i KB.

Erik Aschengreen: Der går dans, 1998. Dansk Musiktidsskrift 6-7/1964.

Charlotte Christensen

 
Professioner
Dansere · Solodansere
 
Organisationer
Den Kgl. Ballet · Det Kgl. Teater
 
Emneord
Dans · Ballet · Koreografi
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon