Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Nielsine Petersen (1853 - 1916)
Petersen, Nielsine Caroline

1853-1916, billedhugger.

*10.7.1853 i Nyrup, Højby sg., Holbæk amt, †26.11.1916 i Kbh.

Forældre: skibsfører Mads P. (1815-84) og Stine Madsdatter (1826-85).

NP vidste allerede som barn, at hun ville være billedhugger, men forældrene ønskede ikke, at hun fulgte en kunstnerisk løbebane. Først efter en alvorlig sygdom som 22-årig fik hun lov til at følge sit kald. I 1877 blev hun elev på maleren ◊Vilhelm Kyhns tegneskole og lærte derefter modellering hos billedhuggerne ◊Th. Stein og ◊August Saabye. Sidstnævnte kom til at betyde meget for hendes kunstneriske udvikling. Også undervisningen hos maleren ◊J.A. Jerichau fulgte hun.

I 1880 debuterede NP på Charlottenborgs Forårsudstilling med en buste i gips, og hun fortsatte med at udstille på Charlottenborg næsten hvert år frem til sin død. I 1882 udstillede hun en marmorbuste af billedhuggeren ◊Bertel Thorvaldsen. Året efter fik hun Neuhausens Præmie for sin statue Dansende Faun. Som kvinde havde hun ikke adgang til Kunstakademiet, der først åbnede sin skole for kvinder i 1888. Men året inden fik hun alligevel lov til at deltage i konkurrencen om Akademiets lille Guldmedaille, som hun vandt med gipsrelieffet Naomi siger Farvel til sine Sønnekoner, der senere blev placeret i Gentofte Kirke. NP arbejdede ihærdigt og fik 1889 takket være legater og udmærkelser mulighed for at foretage en studierejse til Paris. Her udstillede hun på Salonen statuen Ismail, 1890, der gav hende en Mention honorable, en hædrende omtale, og herhjemme Eibeschütz’ Præmie. Blandt hendes kendteste værker kan nævnes En Dreng, der fisker Krabber, gips 1884 og bronze 1893.

NP blev meget anerkendt som hofbilledhugger. Hendes første opgave var et mindesmærke over den russiske zar Aleksander 3. Hans hustru, den danskfødte ◊•Dagmar, godkendte NPs udkast, og ◊Christian 9. gav tilladelse til, at monumentet blev opstillet i Fredensborg Slotspark i en af alléerne nærmest slottet. Busten, som er lidt over legemsstørrelse, er støbt i bronze og placeret på en høj granitsokkel, hvorpå der foruden navn og årstallene 1866-1893 står, at den blev “Rejst til Minde om Kejserens Besøg paa Slottet”. Også en række af kongehusets øvrige medlemmer udførte NP portrætbuster af, bl.a. dronning ◊Louise og ◊Frederik 8., samt monumenter af Christian 9. og ◊Georg 1. Hun har også udført en række portrætbuster uden for kongehuset, heriblandt En dansk Bondepige, 1895, og en buste af maleren ◊Fr. Vermehren, 1901. Desuden har hun udført relieffer, såsom Orfeus, Diana, Banjospilleren samt Hamlet, 1901, en bronzefigur, der står i Marienlyst Slotspark i Helsingør. Nogle af reliefferne har religiøse motiver, således Jephtas Datter gaar sin hjemvendende Far i Møde, 1887, og Jacob velsignes af Isak, 1889. Til Skt. Petri Kirke har hun udført et epitafium over pastor P.F. Schmaltz. NP havde først atelier i Bredgade og derefter i en smuk villa på Hultmannsvej i Hellerup, hvor hun ofte havde besøg af fyrstelige og kongelige personer, der fulgte hendes arbejde. I 1901 blev hun inviteret på et 11-dages besøg på Buckingham Palace af dronning ◊Alexandra og Edward 7.

NP var en flittig kunstner, der gengav sine modeller med elskværdighed. Hendes formsprog strakte sig fra en klassicistisk holdning, inspireret af Bertel Thorvaldsens idealer, hvilket fx ses i hendes relieffer, til en fransk inspireret naturalisme, som i statuen En Dreng, der fisker Krabber. Det er blevet sagt om hende, at hun aldrig nåede at assimilere sine læreres forskellige påvirkninger. Imidlertid var hendes arbejder meget værdsatte, og i årenes løb modtog hun mange æresbevisninger, bl.a. Ingenio et arti i 1908. Også udenlandske hædersbevisninger modtog hun, bl.a. den franske Officier de l’Académie Française, den russiske fortjenstmedalje og den engelske guldmedalje for kunst og videnskab.

Foto i KB.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Marianne Barbusse

 
Professioner
Billedhuggere
 
Organisationer
Charlottenborg
 
Emneord
Skulptur · Portrætter · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1880'erne · 1890'erne · 1900'erne
 
Regioner
Vestsjællands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon