Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Inger Rauf (1932 - 2010)
Rauf, Inger

*1932, skuespiller, teaterleder.

*29.12.1932 i Agersted, Voer sg., Hjørring amt.

Forældre: handelsrejsende Hans Smalbro Christensen (1907-68) og Ane Elisabeth Christoffersen (*1908).

Børn: Michael (1957).

IR fik sin skuespilleruddannelse 1957-60 på Ålborg Teater, og senere optrådte hun bl.a. på Ungdommens Teater og i TV-teatret. Hun var initiativtager til Boldhus Teatret, der blev grundlagt i 1965. Som chef for denne eksperimentelle lillescene fandt hun sit egentlige virkefelt. Her blev der, ikke mindst i de første år, sat en række bemærkelsesværdige forestillinger op, således i 1970 Natalia Ginzburgs Annoncen med ◊Sam Besekow som instruktør. Som noget dengang enestående blev selve sceneopbygningen sløjfet. Samme år opførtes F. Arrabals ... og de gav blomsterne håndjern på i Klaus Hoffmeyers iscenesættelse. I denne forestilling førtes hver tilskuer som en fange til sin plads i en koncentrationslejragtig bås.

I 1975 grundlagde IR Strøghus Teatret, hvor hun i 1977 opførte Euripides’ tragedie Elektra med ◊•Birgitte Price som debuterende instruktør. Det var i denne forestilling, at •Kirsten Olesen fik sit gennembrud i rollen som Elektra. IR vendte i 1980 tilbage til Boldhus Teatret. I 1986 besluttede Teaterrådet imidlertid at indstille støtten til scenen. Det lykkedes hende dog alligevel, med foreningen Boldhus Teatrets Venner i ryggen samt bidrag fra private fonde og firmaer, at videreføre teatret. I sin anden periode på Boldhus Teatret introducerede IR bl.a. den tysk-østrigske dramatiker T. Bernhard med Ritter, Dene, Voss, ligesom det var hendes fortjeneste, at Marguerite Duras’ Sommerregn blev uropført i 1993. Ligeledes så en række nye danske stykker dagens lys, bl.a. Farvel min elskede, 1989, Skår, 1995, og Ramt, 1997, der alle var iscenesat af IR og med hende selv som medforfatter. På begge scener har IR holdt en repertoirekurs, der på én gang har været avanceret og publikumsvenlig, med et sikkert instinkt for at vælge de rette instruktører og de rette skuespillere.

Foto i KB.

Svend Christiansen

 
Professioner
Skuespillere · Direktører
 
Organisationer
Boldhus Teatret · Strøghus Teatret
 
Emneord
Teater
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Nordjyllands Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon