Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Camilla Perssen (1872 - 1943)
Perssen, Camilla Frederikke

1872-1943, grosserer, kvindepolitisk aktiv.

*15.8.1872 i Thurø sg., †25.7.1943 i Kbh.

Forældre: skibskaptajn Peter Peder Jensen (1836-1912) og Rasmine Mette Kirstine Nielsen (1842-1911).

~18.4.1897 med stenhuggermester Svante Persson *28.7.1869 i Ousby, Sverige, s. skræddermester Per Svendsen og Ingrid Larsen. Ægteskabet opløst 1906.

Børn: Svante (1898).

CP blev født på Thurø som datter af en skibskaptajn, der sejlede på langfart. Familien boede på et lille husmandssted, styret af moderen, der som en af de første i landet drev rationelt husmandsbrug. CP var den midterste af fem søskende. Da hun var 14, blev hun på moderens foranledning sendt på et kursus i fransk vask og strygning, hvorefter hun kom på syskole i et år. Efter denne uddannelse kom hun til bestyrerinden for Svendborg Borgerforening, hvor hun mod betaling lærte madlavning. Som 18-årig blev hun overstuepige i et købmandshus i samme by, hvor hun var i to år. Her i Svendborg traf hun beslutning om at slutte sig til Frelsens Hær (FH) og forlod det sydfynske med den besked til forældrene, at hun ville søge stilling i Kbh. FH var først begyndt at arbejde i Danmark i slutningen af 1880’erne, så det var endnu pionertiden, hvor korpset måtte døje meget ondt med konfrontationer og forulempelser. CP begyndte på officersuddannelsen som aspirant, hvorefter hun i 1893 blev kadet. Herefter blev hun assisterende officer i fattigkvarteret omkring Borgergade for siden at blive løjtnant og leder af arbejdet i forskellige provinsbyer, bl.a. i Assens, Middelfart, Esbjerg, Kolding og Kalundborg. Ved det slidsomme arbejde pådrog hun sig et halsonde, så hun syg og nedbrudt måtte forlade FH i 1897. Hun holdt dog forbindelsen til korpset ved lige som medlem af hjælpetropsbrigaden.

Efter et kort ægteskab, i hvilket hun fik en søn, blev CP antaget som elev i smørbranchen, en stilling, hun havde i halvandet år. Hun løste herefter næringsbrev og blev bestyrerinde i smørforretningen Ceres på Vesterbrogade, hvor bebyggelsen Westend senere kom til at ligge. I 1903 købte hun forretningen og ændrede dens navn til Solen. Da bygningen med forretningslokalet skulle rives ned i 1904, flyttede hun forretningen til Vesterbrogade 77. Med noget besvær, fordi hun var kvinde, blev hun medlem af sin brancheforening. Omkring 1916 begyndte hun at handle en gros og løste næringsbrev som grosserer. Hun købte derefter hele ejendommen med 15 forretninger og 33 lejere. Ved sit 25-års jubilæum i 1928 beskæftigede hun selv 13 personer i sin smørforretning, alle kvinder.

CP blev medlem af repræsentantskabet for Kbh.s Grundejerforening og næstformand i Fællesorganisationen for kbh.ske grundejere. Trods stor travlhed svigtede CP ikke det sociale område, der vedblivende havde hendes interesse. I tre år ledede hun et hittebørnshjem i Hørsholm, der ejedes af Rebekka-søstrene fra Odd Fellow Logen. Kvindesagen optog hende stærkt. 1924-33 sad hun således i bestyrelsen for Dansk Kvindesamfunds (DK) Kbh.s-kreds, og hun var i nogle år suppleant til DKs fællesstyrelse. Endvidere ydede hun en meget energisk indsats som medlem af bestyrelsen og administrator for Kvindernes Bygning. I 1918 foreslog DK hende som landstingskandidat for Erhvervspartiet, der netop var blevet oprettet, og samme år blev hun opstillet som partiets kandidat, dog til Folketinget. I 1931 udsendte hun bogen Mine erindringer.

Edith Kjærsgaard (red.): Historien om Kvindernes Bygning, 1986. Kvinden og Samfundet 22/1924, 2/1928, 9/1943.

Ib Gejl

 
Professioner
Butiksindehavere · Grosserer
 
Organisationer
Frelsens Hær · Ceres · Solen · Fællesorganisationen for københavnske grundejere · Dansk Kvindesamfund · Kvindernes Bygning
 
Emneord
Socialt arbejde · Handel · Børneforsorg · Gamle kvindebevægelse · Kvindepolitik · Fødevarer · Kristendom · Kirkeligt arbejde · Vækkelsesbevægelser
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1890'erne · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne
 
Regioner
Fyns Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon