Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Juliette Price (1831 - 1906)
Price, Elise Juliette Christiane

1831-1906, solodanser.

*13.8.1831 i Kbh., †4.4.1906 på Frbg.

Forældre: mimiker ◊Johan Adolph P. (1805-90) og danser Flora Mathilde Henriette Lewin (1813-63).

Allerede i 1790’erne havde den engelske gøgler- og kunstnerslægt med familienavnet Price en fremherskende position i den kbh.ske underholdningsbranche. De optrådte først med ekvilibristiske numre såsom dans på hesteryg, linedans og gulvdans og senere med pantomimer. I begyndelsen holdt de til på Dyrehavsbakken, men siden blev deres navn uløseligt forbundet med Morskabstheatret på Vesterbro. Her deltog JP fra seksårsalderen i forestillingerne på lige fod med familiens andre medlemmer. Hun var således født med gøglerblod i årerne og opflasket med teater og dans. I 1847 dristede hendes fader sig til at bede balletmester ◊August Bournonville om at optage datteren som elev med henblik på at få hende tilknyttet Det Kgl. Teaters ballet. Bournonville havde blik for den unge piges kunstneriske potentialer og var fordomsfri nok til ikke at anfægtes af hendes sociale baggrund. På balletmesterens anbefaling blev JP derfor optaget ved balletskolen i 1848. Efter ◊•Andrea Krætzmer, ◊•Lucile Grahn-Young og ◊•Augusta Nielsen skulle JP blive den fjerde af Bournonvilles mest fremtrædende solodanserinder.

JP debuterede i 1849, 17 år gammel, som Eliza i Bournonvilles ballet Conservatoriet eller et Avisfrieri. Samme år overtog hun hovedrollen i Sylfiden, der oprindelig var skabt til Grahn-Young, og i 1850 partiet som Célèste i Toreadoren, først skabt til Augusta Nielsen. 20 år gammel blev hun 1851 udnævnt til solodanserinde. Harmoni og skønhed i bevægelserne var nøgleordene for hendes kunstneriske optræden. Hun var begavet med en sjælfuld mimik, men til gengæld blottet for erotisk varme i dansen. Hendes udtryk var æterisk og kunne virke tamt, hvis rollen fordrede en temperamentsfuld gnist, men for Bournonville var hendes mangel på frodig sensualitet i dansen en absolut fordel. Hendes kølige, kyske og ophøjede væsen levede til fulde op til hans ideal af en danserinde. Han skabte en lang række roller til hende, bl.a. så betydelige partier som Eleonore i Kermessen i Brügge, 1851, Ragnhild i Brudefærden i Hardanger, 1853, Hilda i Et Folkesagn, 1854, Rosa i Blomsterfesten i Genzano, 1858 og Rosita i Fjernt fra Danmark, 1860. Ganske kort prøvede hun kræfter med den internationale scene ved et års ophold i Wien 1855-56, men uden succes. JPs afsked med scenen kom brat og uventet som følge af en ulykke. Under en opførelse af Kermessen i Brügge i 1865 var hun så uheldig at glide i et blomsterblad. Hun kom alvorligt til skade med den ene fod og måtte tilbringe resten af sit liv som invalid. Det Kgl. Teater havde mistet endnu en stjernedanserinde.

Akvarel fra 1848 af Edvard Lehmann i Teatermus. Mal. fra 1852 af Ole Peter Hansen-Balling på Teatermus. Buste fra 1909 af Rikard Magnussen på Teatermus. Foto i KB.

Klaus Neiiendam: Romantikkens teater i Danmark, 1994. Svend Kragh-Jacobsen (red.): Den kongelige danske ballet, 1952. August Bournonville: Mit Theaterliv, 1848-78. Teatret 15/1914.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Elsebeth Aasted

 
Professioner
Dansere · Solodansere
 
Organisationer
Det Kgl. Teater · Den Kgl. Ballet
 
Emneord
Dans · Ballet · Udlandsophold
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1850'erne · 1860'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon