Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Jetta Hansen (1890 - 1962)
Hansen, Henrietta (Jetta) Johanna Emilia Jacobina

1890-1962, kirkeligt aktiv.

*27.11.1890 i Vágur sg., †21.1.1962 i Randers.

Forældre: fiskeskipper Alfred Kristian H. (1850-92) og syerske Karen Poulina Dahl (1861-1928).

Bofælle 1948-62: læge Meta Christine Nielsen, *29.2.1908 i Kbh., †27.5.1984 i Randers, d. af bagermester Martin N. og Vilhelmine Charlotte Hansine Rasmussen.

JH voksede op i sin moders familie, som dengang ejede en af de største rederi- og købmandsvirksomheder på Færøerne. Det færøske samfunds ændring til et fiskerisamfund i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet medførte dybtgående forandringer. En stor del af befolkningen blev lønarbejdere i fiskeindustrien, og mange mænd tog på fiskeri i et farefuldt farvand med risiko for skibsforlis. Sociale problemer som drikkeri fulgte i kølvandet på de nye livsvilkår. Også det religiøse liv ændrede sig, og den gamle kristentro, hvor religiøsiteten var en integreret del af hverdagen, blev for mange afløst af en mere personlig kristendom. Indre Mission (IM) kom til Færøerne gennem danske præster, og JHs fødeby Vágur var et af de steder, hvor den fik stor betydning. Hendes fader, der kom fra Danmark, forliste med sit skib, da hun var to år. JH, der var enebarn, boede derefter sammen med sin moder hos sine bedsteforældre, der tilhørte de førende nyomvendte i IM.

JH tog realeksamen i Tórshavn i 1909 og ville gerne have haft studentereksamen for at kunne studere medicin, men opgav, da hendes bedstefader ikke mente, at det var noget for piger. Hun arbejdede med forskelligt socialt og kristeligt arbejde, inden hun blev optaget på Femmers Kvindeseminarium i Kbh., hvor hun tog lærereksamen i 1918. Hun kom aldrig til at arbejde som lærer, men helligede sig arbejdet i KFUK (Kristelig Forening for Unge Kvinder). Efter kurser på menighedsskolen Marthabo blev hun i 1920 ansat som KFUK-sekretær på Færøerne og udstationeret i sin hjemby, hvor den første færøske KFUK-afdeling var blevet stiftet i 1912. Hun bosatte sig dog snart i Tórshavn, som lå mere centralt, og hvor de fleste unge boede. I den første tid lejede foreningen lokaler, men i 1922 købte JH personligt den britiske konsulbolig med tilhørende jord. Hendes familie kautionerede for lånet. Bygningen blev i 1928 overtaget af KFUK. Her var der pensionat for unge piger, og herfra foregik alle de aktiviteter, som KFUK organiserede, bl.a. kristelige møder, pigespejderarbejde og sommerlejre. JH var sekretær i KFUK til 1948. Selvom hun ikke var stifter af foreningen, bliver hun fremhævet som en pioner, der med sit organisationstalent gjorde KFUK til en afgørende faktor i færøsk kristeligt ungdomsarbejde. Hun var suppleant i menighedsrådet i Tórshavn 1925-41 og medlem 1941-48. I 1948 rejste hun til Danmark og boede resten af sit liv sammen med sin veninde, lægen Meta Nielsen, der havde praksis i Randers.

John Munk (red.): Men Gud greb ind, 1960.

Lena Nolsøe

 
Professioner
Lærere
 
Organisationer
KFUK - Kristelig Forening for Unge Kvinder
 
Emneord
Kirkeligt arbejde · Færøerne · Kristendom · Spejderbevægelsen · Ungdomsorganisationer
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne
 
Regioner
Færøerne
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon