Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Merete Bonnesen (1901 - 1980)
Bonnesen, Merete

1901-80, journalist.

*26.3.1901 i Kbh., †10.5.1980 i Karlebo sg.

Forældre: professor ◊Tommy B. (1873-1935) og Inger Zøylner (1877-1954).

MBs fader var matematikeren Tommy B., der blev professor ved Polyteknisk Læreanstalt. Som ung havde han drømt om en karriere som skuespiller og bl.a. optrådt på Det Kgl. Teater. MBs søster •Beatrice B. fulgte senere i faderens fodspor som skuespiller og instruktør. Selv valgte MB efter studentereksamen 1919 fra Ingrid Jespersens Skole at læse sammenlignende litteraturhistorie ved Kbh.s Universitet, før hun tog lærereksamen i dansk og tysk. I 1928 debuterede hun som journalist i Politiken med en række teaterbreve fra Wien, hvorefter hun ved hjemkomsten blev fastansat og hurtigt udviklede sig til et af redaktionens mest velorienterede og velskrivende medlemmer.

MB fungerede som allround journalist og gik som en af de første professionelle kvindelige journalister ind på de traditionelt mandlige områder, politik og udenrigsstof, samtidig med at hun i særlig grad opdyrkede social- og skolestoffet. Ved adskillige lejligheder rejste hun som flyvende reporter til verdens brændpunkter, fx til Norge ved Befrielsen i maj 1945, eller på generelle reportagerejser, bl.a. til Østrig og Israel. Som verdensreporter blev hun på højden af sin karriere anerkendt på linie med pionererne ◊Henrik Cavling og ◊Franz von Jessen. Derimod beskæftigede hun sig ikke med de traditionelt kvindelige stofområder: familie, husholdning og mode. Efterhånden udviklede hun sig også til en af Politikens bedste interviewere, der forstod at stille præcise og dybtgående, men aldrig nærgående, spørgsmål til folk uanset rang og stand. I sine over 40 år ved Politiken satte hun sit præg på adskillige stofområder gennem sin sikre stilistiske sans og sit brændende engagement, der ikke var ideologisk funderet, men byggede på en kosmopolitisk humanisme i pagt med en fælleseuropæisk forståelse.

Politiken tilhørte oprindelig den radikale venstrepresse, men begyndte som de øvrige aviser at frigøre sig fra de partibindinger, der var rådende tidligt i århundredet. Denne tendens gav muligheder for en opdyrkning af et mere generelt, tværpolitisk interessefelt, som det man finder hos MB. Hendes journalistik var således nært forbundet med et bredt socialt og politisk engagement, bl.a. tilhørte hun kredsen omkring den østrigske socialreformator, “Frau Doktor” Eugenie Schwarzwald, og i 1930’ernes senere år virkede hun til fordel for de jødiske flygtninge fra Nazityskland. Under Anden Verdenskrig holdt hun delvis op med at skrive selv, men blev i stedet redaktionssekretær i udenrigsredaktionen, da hun mente, at krigen og den øvrige storpolitik var langt vigtigere end indenrigsstoffet. I august 1943 blev hun, hvilket på sin vis var en anerkendelse af hendes betydning, sammen med et par hundrede andre kulturpersonligheder interneret af tyskerne i Horserødlejren for et par måneder. En række af hendes artikler er offentliggjort i bogform under titlerne Passion, 1959, De ubændige og andre artikler, 1961, hvis efterskrift indeholder en selvbiografisk skitse, og Disse arme liv, 1966.

Foto i KB.

Paul Hammerich (red.): 100 publicister, 1980. Bo Bramsen: Politikens historie set indefra 1884-1984, 1983-84. Politiken Plus, februar 1984.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Jette Drachmann Søllinge

 
Professioner
Journalister
 
Organisationer
Politiken
 
Emneord
Udenrigspolitik · Journalistik
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon