Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Charlotte Bonnevie (1858 - 1936)
Bonnevie, Charlotte

1858-1936, gymnastikpædagog.

*2.3.1858 i Uvelse sg., †16.3.1936 i Kbh.

Forældre: gårdejer Emanuel B. (1825-1900) og Georgia Cathrine Samsøe Rørdam (1833-1915).

CB tilhørte den første generation af gymnastiklærerinder, der fik en længerevarende uddannelse inden for faget. Dermed medvirkede hun til at skabe en egentlig profession, der forsøgte at bibringe pigeopdragelsen nye dimensioner via den fysiske opdragelse. Hun voksede op på forældrenes gård Strenghøjgård ved Slangerup. Hendes farfader Honoratus B., der var præst i Vallekilde, havde nære forbindelser til forstander ◊Ernst Trier på Vallekilde Højskole. I 1878 kom hun selv til højskolen, hvor hun fungerede som privatlærerinde for Triers børn og samtidig underviste i håndgerning på pigeskolen om sommeren. I 1885 deltog hun sammen med ◊•Ingeborg Appel og ◊•Ingeborg Trier Hansen i det første lederkursus i svensk gymnastik for kvinder under den svenske gymnastiklærerinde Sally Högström. CB blev så begejstret for gymnastikken og mødet med Högström, at hun efter endt kursus besluttede sig til at rejse med til Stockholm for dér at blive uddannet til gymnastiklærerinde. Som den første danske kvinde blev hun 1885-87 uddannet på Gymnastiska Centralinstitutet. Instituttet havde siden 1864 været tilgængeligt for kvinder og udførte et pionerarbejde i professionaliseringen af gymnastiklærerinderne. Svensk gymnastik fik i de sidste årtier af 1800-tallet stor betydning for indførelse af gymnastik for piger i såvel den private som den offentlige skole i store dele af verden. I Danmark fik svensk gymnastik dog især stor udbredelse på højskolerne, foreningerne rundt om i landet og på enkelte gymnastikinstitutter, bl.a. på Institut for Kvindegymnastik, som blev oprettet i 1884 af ◊•Erna Juel-Hansen.

Ved at gå forrest viste CB, at det kunne lade sig gøre at tage den toårige uddannelse i Sverige. I 1884 var hendes forældre flyttet til Kbh., hvilket måske har medvirket til, at hun ikke vendte tilbage til højskolen for at udbrede og udvikle gymnastikken dér. Det gjorde derimod Appel, da hun sluttede sin uddannelse i Stockholm i 1889. I stedet blev CB ansat hos ◊•Natalie Zahle, på hvis skoler der siden 1860’erne havde været eksperimenteret med den fysiske opdragelse for piger. Hun fungerede som gymnastiklærerinde på N. Zahles Skole og studenterkurset, og da seminarieloven fra 1894 stillede krav om, at lærerinderne skulle kunne eksamineres i praktiske og teoretiske dele inden for gymnastikken, blev hun også knyttet til seminariet. 1897-98 tog hun orlov fra skolen for at følge sin syge søster Jonna Mørck på en udlandsrejse. Da hun kom hjem, opgav hun sin skolevirksomhed for at pleje søsteren og svogeren. Efter hans død i 1929 delte hun hjem med sin broder Hans B. I de første år var der forskellige vikarer for CB på N. Zahles Skole, men i 1899 blev hun efterfulgt af endnu en lærerinde uddannet i Stockholm •Sigrid Nutzhorn. Selv startede hun sit eget private institut i svensk sygegymnastik, hvor hun virkede til sin død i 1936.

Ud over at præge gymnastikkens indførsel i skolen via undervisning og senere uddannelse af lærerinder var CB også aktiv i foreningsgymnastikken. Hun var i perioden 1897-98 formand for Kbh.s Kvindelige Gymnastikforening, der blev oprettet i 1886 som Danmarks første kvindelige gymnastikforening, bl.a. med det formål at udbrede den svenske gymnastik til hovedstadens unge kvinder.

Foto i KB.

Else Trangbæk

 
Professioner
Lærere · Skoleledere
 
Organisationer
Natalie Zahles Skole · Natalie Zahles Seminarium · Københavns Kvindelige Gymnastikforening
 
Emneord
Gymnastik · Udenlandske uddannelser
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1900-tallet · 1880'erne · 1890'erne · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne
 
Regioner
Frederiksborg Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon