Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Tagea Brandt (1847 - 1882)
Brandt, Tagea

1847-82, legatstifter.

*17.3.1847 i Kbh., †6.6.1882 i Odense.

Forældre: skolebestyrer ◊Kristen Rovsing (1812-89) og Marie Nicolina Theodora Schack (kvindesagsforkæmper •Marie Rovsing 1814-88).

~19.8.1881 med fabrikant ◊Morten Vilhelm B., *7.4.1854 i Odense, †12.12.1921 i Montreux, Schweiz, s. af fabrikant Morten Kisbye B. og Sidsel Ottomine Vincentine Lange.

TBs fader var politiker og bestyrer af Borgerdydskolen, en prestigeombrust og elitepræget privatskole for drenge og unge mænd, og selv blev hun som barn sat i Døtreskolen af 1791. Ganske ung blev hun i 1861 sendt til Paris med veninden, den senere formand for Kvindelig Læseforening (KL) ◊•Sophie Alberti for at lære fransk. TBs barndomshjem var et mødested for den gryende kvindesags kvinder, hendes moder var et af de ihærdige første bestyrelsesmedlemmer i Dansk Kvindesamfund (DK) og begejstret tilhænger af KL. Moderens iver for reform af kvinders uddannelses- og erhvervsforhold synes dog ikke at have ført til tilsvarende satsninger på TB og hendes søster Estrid som potentielt selverhvervende kvinder.

TB fulgte med moderen og søsteren ind i KL, der blev startet 1872. Her var hun 1877-80 bestyrelsesmedlem med ◊•Kirstine Frederiksen på formandsposten. Hun fungerede desuden som foreningens sekretær og læsesalsinspektrice, vellidt på grund af sin klare hjerne og optimisme. 1878 fik hun sin beundrende veninde Alberti som bestyrelseskollega. To år senere nedlagde hun sin bestyrelsespost på grund af sit forestående bryllup med den syv år yngre Vilhelm B., som hun havde mødt allerede i 1871, men først 33 år gammel blev gift med i 1881. Ægtefællen ejede sammen med sin broder, ◊S. Chr. B., Brandts Klædefabrik i Odense, et af datidens ekspanderende og store industriforetagender. Men ægteskabet blev kortvarigt, idet TB på grund af en uhelbredelig blodsygdom døde i 1882. Det var et chok, som Vilhelm B. aldrig overvandt, og med sine efterfølgende initiativer sikrede han TB et navn i dansk kvindehistorie. Han gav bl.a. penge til KL, men oprettelsen af Tagea Brandts Rejselegat for Kvinder i 1905 blev hans største og mest nostalgiske donation. Ifølge fundatsen af 1922 var legatet tænkt som hædersgave til fremragende kvinder inden for videnskab, billedkunst, musik, litteratur og skuespilkunst og her frem for alt til skuespillere ved Det Kgl. Teater. Legatet skulle tildeles i frisindet, men dog konservativ ånd. Det blev første gang uddelt i 1924, få år efter Vilhelm B.s død. Blandt de første af dets modtagere var maleren ◊•Anna Ancher, historikeren ◊•Ellen Jørgensen, fysikeren ◊•Kirstine Meyer og skuespillerne ◊•Betty Hennings, ◊•Oda Nielsen, ◊•Betty Nansen og ◊•Anna Bloch. Rejselegatet er stadig i dag med portioner af 75.000 kr. en af de største hædersgaver, kvinder kan opnå uden ansøgning.

Foto i KB.

Berlingske Aftenavis 16.3.1944. Tidens Kvinder 11/1945.

Tinne Vammen

 
Professioner
Legatstiftere
 
Organisationer
Tagea Brandts Rejselegat for Kvinder · Kvindelig Læseforening
 
Emneord
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1870'erne · 1880'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon