Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Anna Sophie Boesen Dreijer (1899 - 1986)
Boesen Dreijer, Anna Sophie

1899-1986, lærer.

*30.1.1899 i Kolding, †28.7.1986 i Fredericia.

Forældre: postmester Mads Christian Dreijer (1861-1924) og lærer Anna Johanne Marie Boesen (1867-1959).

ASBD tog lærerindeeksamen i 1922 fra N. Zahles Seminarium, og efter tre år som lærer i Nykøbing F. blev hun ansat ved Kbh.s kommunale skolevæsen, hvor hun underviste 1925-66, bl.a. i håndarbejde. Fritiden blev brugt til en pionerindsats inden for folkedanserbevægelsen i bestræbelserne for at fremskaffe troværdige kopier af gamle folkedragter. Fra 1922 var ASBD medlem af Foreningen til Folkedansens Fremme (FFF), og det var i denne kbh.ske forening, hun fortrinsvis virkede. I en årrække sad hun i foreningens bestyrelse.

FFF stiftedes som den første danske folkedanserforening i 1901 og tog straks fat på at samle optegnelser om gammel folkemusik og folkedanse for at genoplive den danske tradition. Men med dragterne stod en del tilbage at ønske, bl.a. brugtes ofte svenske forbilleder. Derfor sørgede FFF også for, at der blev fremstillet dukker, klædt på som danske bønder fra før industrialiseringen. Medlemmerne lånte dukkerne til kopiering, men måtte selv finde ud af fremgangsmåden. Der savnedes i høj grad vejledningsmateriale, hvilket ansporede ASBD til at kombinere sin pædagogiske baggrund med sin historiske viden og store interesse for folkedragter. Hun kontaktede i 1940 museumsinspektør ◊•Ellen Andersen for at få adgang til Nationalmuseets omfattende samling af egnsdragter. Det blev til 25 års samarbejde, hvor ASBD udarbejdede næsten 100 såkaldte dragtkuverter. I en dragtkuvert lå snitmønster i fuld størrelse og vejledning til, hvordan de enkelte dragtdele skulle sys, broderes eller strikkes. Hun gjorde også en stor indsats for at få fremstillet egnede stoffer, som foreningen kunne anbefale, bl.a. hos væveren •Karen Warming. I hele perioden holdt hun foredrag og arrangerede kurser i de gamle syteknikker. I løbet af 1960’erne viste det sig, at en revidering af dragtkuverterne var nødvendig, fordi folkedansernes håndarbejdsviden havde ændret sig. Fagudtryk, som blev forstået i de første dragtkuverter, var gået ud af brug, bl.a. fordi håndarbejdsundervisningen i folkeskolen efterhånden indeholdt mindre teknikindlæring. For at imødegå dette arrangeredes fra 1969 ugekurser i dragtsyning på Engelsholm Højskole under ◊•Gudrun Andresens ledelse. Kurserne var et samarbejde imellem folkedansernes landsforening, Danske Folkedansere, og Gudrun Andresen, og de havde hundredvis af deltagere. Når ASBD besøgte kurserne, stod der respekt om hendes person og hendes indsats. I 1972 nedsattes på initiativ af Danske Folkedansere det såkaldte dragtudvalg med repræsentanter fra flere foreninger og Nationalmuseet. Formålet var at videreføre ASBDs arbejde.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Minna Kragelund

 
Professioner
Lærere
 
Organisationer
Københavns Kommunale Skolevæsen · Foreningen til Folkedansens Fremme
 
Emneord
Dragter · Folkedragter · Folkedans · Håndarbejde
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne
 
Regioner
Vejle Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon