Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Lilly Brændgaard (1918 - 2009)
Brændgaard Hansen, Lilly

*1918, designer, fabrikant.

*6.3.1918 i Kbh.

Forældre: maler Martinus Julius Jacobsen (1892-1960) og syerske Ane Kathrine Lauridsen (1898-1973).

~10.7.1947 (b.v.) med tømrermester Svend Brændgaard Hansen, *10.7.1919 i Kbh., søn af maskinarbejder Hans Peter Hansen og Ane Marie Brændgaard.

Børn: Ole (1936), Annemarie (1948), Christian (1953).

LB voksede op på Vesterbro i Kbh. som den ældste af seks børn. Faderen var maler og moderen, der var hjemmesyerske, blev alene med børnene. LB hjalp til, men indtjeningsmulighederne var dårlige, og for ikke at lide samme skæbne som moderen ville hun have en uddannelse. Som 14-årig kom hun i lære som syerske og tilskærer og ernærede sig som sådan, indtil hun som 28-årig åbnede eget kjoleatelier i Vejle i 1947. Hun var da ene med sin niårige søn, som hun havde fået i sit første ægteskab, men året efter giftede hun sig med den tømrer, der husede hendes første systue.

LB startede med at sy det tøj om, som folk kom med. Anden Verdenskrig betød varemangel, og der skulle stor opfindsomhed til, men det blev hurtigt kendt, at LB kunne noget specielt, og hun fik mange kunder. Hun designede selv og havde to syersker til syarbejdet. De første år gik fortrinsvis med at sy frakker, dragter og hverdagstøj, men LB drømte om det eksklusive. Efter ti år satsede hun på brudekjoler og dermed engangskunder. Hun havde handelstalent og sans for modestrømninger, men kernen i hendes succes var hendes store respekt for den enkelte kvinde, der skulle klædes på. Hun betragtede det som en kompliment at få lov til at sy til en brud, og hun bestræbte sig altid på at få bruden til at se ud som en drøm, så hendes udseende og sindsstemning smeltede sammen. Det er denne helt personlige stil inden for konfektion, som LB har formået at kanalisere ud til sine mange forretninger, og som gjorde, at hun i mange år var næsten eneherskende på markedet. Hun købte ejendomme og åbnede egne butikker, fordi hun satsede på, at virksomheden selv skulle klare både produktions- og salgsleddet. Butikspersonalet blev specielt uddannet, og LBs mand stod for butikkernes indretning, som blev i samme stil. Firmaets motto: “Det ender med en Lilly-model,” lanceredes få år efter starten, og ingen har siden set anledning til at ændre det. I mange år var det udelukkende brude- og selskabskjoler, der fremstilledes, men fra sidst i 1970’erne blev der også syet tøj til andre af livets højtider som dåb og konfirmation. Det var også i dette årti, at eksporten tog til.

Da LB i 1997 fejrede 50-års jubilæum, havde firmaet ni forretninger i Danmark og 13 i Tyskland foruden en omfattende eksport til resten af Europa og Japan. Tre børn og tre børnebørn sørgede nu for den daglige ledelse, men LB designede stadig modeller, ligesom hun sad i virksomhedens bestyrelser. Hun var ikke bange for at lade andre komme til, når bare hun fik det sidste ord; således lod hun sin datter som kun 14-årig købe stoffer på de store udenlandske messer, fordi hun kunne sproget og gerne ville ind i firmaet.

Håndarbejde i skolen 2/1998.

Minna Kragelund

 
Professioner
Designere · Fabrikanter · Butiksindehavere
 
Organisationer
 
Emneord
Konfektion · Handel · Brudekjoler
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne · 1980'erne · 1990'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon