Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Else Marie Bruun (1911 - 2007)
Bruun, Else Marie

*1911, violinist.

*13.8.1911 i Skydebjerg sg.

Forældre: skræddermester Jørgen Clausen B. (1876-1936) og Johanne Katrine Marie Thiesen (1876-1944).

~15.9.1932 (b.v.) med violinist, koncertmester Julius Koppel, *15.9.1910 i Kbh., s. af skræddermester Isak K. og Manja Hendeles.

Børn: Susanne (1936).

EMB, der stammer fra Fyn, havde påfaldende let ved at lære at spille violin. Hendes barndoms lærer Nanny Raffenberg var en glimrende pædagog, og da EMB efter hendes død fik organist ◊Kai Senstius som lærer, erkendte han hurtigt, at hun måtte til Kbh. for at videreudvikle sit talent. Her forberedte ◊Anton Svendsen hende til optagelsesprøven på Musikkonservatoriet og fortsatte med at undervise hende, da hun var blevet optaget. EMB studerede på konservatoriet 1928-31, de sidste to år med ◊Peder Møller som lærer efter Anton Svendsens død. Endnu inden hun havde afsluttet uddannelsen, gik hun til konkurrence i Kbh.s Filharmoniske Orkester og vandt pladsen. Her spillede hun 1932-36 og blev dernæst optaget i Det Kgl. Kapel. Hun var højgravid, da kapellets konkurrence fandt sted, og havde været nervøs for, om det ville influere på hendes ansættelsesmuligheder. Men dommerne var ikke i tvivl om afgørelsen.

EMBs mand, violinisten Julius Koppel, var allerede blevet ansat i kapellet i 1934, og de to kom til at køre et sjældent parløb. Ikke bare sad de ved samme pult i kapellet frem til 1979, men de spillede også sammen i deres egen kvartet, Koppel-Kvartetten, i næsten lige så lang tid. Foruden EMB på 1. violin og hendes mand, der i kvartetsammenhæng spillede bratsch, bestod den af Andreas Thyregod, 2. violin, og ◊Torben Anton Svendsen, cello. Kvartetten virkede i 40 år, dog med udskiftninger på 2. violin og cello, og den turnerede i store dele af Europa. EMB var endvidere koncertmester i såvel Unge Tonekunstneres Orkester som ◊Mogens Wöldikes kammerorkester, der medvirkede ved Kbh.s Drengekors koncerter i Slotskirken hver fredag. Under Besættelsen måtte parret i 1943 flygte til Sverige, men her var deres navne i forvejen kendte, og de blev hurtigt inviteret til at spille i Göteborg Symfoniorkester. EMB spillede utallige gange i Kammermusikforeningen, der ikke optog kvindelige medlemmer. Kvinderne måtte gerne optræde i foreningen, men kun de få kvindelige musikere, der var blevet udnævnt til æresmedlemmer, måtte opholde sig blandt publikum. EMB blev en af de få; i 1953 blev hun æresmedlem her og i 1981 også æresmedlem af Kammermusikforeningen af 1911. De årlige kammermusikdage på Hindsgavl Slot var endnu et af musikerparrets virkefelter. De to kom til at deltage i samtlige 25 års festligheder, og de sidste 12-13 år var det også dem, der stod for tilrettelæggelsen af musikprogrammerne. EMB har fået adskillige hædersbevisninger, bl.a. Ove Christensens ærespris 1950, Tagea Brandts Rejselegat 1957 og Breuning-Bache-Kvartettens Mindelegat 1967. Hun blev ridder af Dannebrogordenen i 1961.

Foto i KB.

Inge Bruland

 
Professioner
Violinister
 
Organisationer
Det Kgl. Kapel · Kammermusikforeningen · Kammermusikforeningen af 1911 · Koppel-Kvartetten · Københavns Filharmoniske Orkester · Mogens Wöldikes kammerorkester · Unge Tonekunstneres Orkester
 
Emneord
Musik · Kammermusik · Hædersbevisninger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1930'erne · 1940'erne · 1950'erne · 1960'erne · 1970'erne
 
Regioner
Fyns Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon