Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Meta Belli (1888 - 1953)
Belli, Meta

1888-1953, cirkusdirektør.

*7.9.1888 i Grenå, ?28.7.1953 i Århus.

Forældre: uldhandler Jens Jensen og Dorthea Marie Olsen.

~7.1.1908 med cirkusdirektør Giovanni Alexander Leonard B., *1874, ?1929 i Kbh.

Bofælle 1934-48: cirkusdirektør Fredy Wachmann, *1896, ?1948.

MB var datter af uldjyden Jens Jensen, der blev købmand i Grenå. I dette miljø var forretningssans en livsnødvendighed, hvilket senere kom MB til gode som leder af Cirkus Belli. Da Cirkus Belli i vinteren 1904 kom til Grenå, var hun i lære som typograf på Grenaa Avis. Hun blev betaget af Arthur B., en af de fire brødre, der drev cirkuset. Han forsøgte at overtale hende til at rejse med, men hun afviste i første omgang. Kort efter fulgte hun dog efter og debuterede som 16-årig med træskodans i hollandsk nationaldragt.

MB blev kastet hovedkulds ud i cirkuslivet med daglig træning og arbejde i stald og køkken. Om aftenen skulle hun i manegen og medvirke i bl.a. manøvrer og pantomimer. Artistfaget lærte hun af Amanda B., men nogen stor artist blev hun aldrig. Til gengæld var hun en dygtig rytterske. I 1908 giftede hun sig med Arthurs bror, Giovanni B., der arbejdede som rytter og klovn. Brødrene var tyske statsborgere, og under Første Verdenskrig blev de, ligesom en del af selskabets øvrige artister, indkaldt til krigstjeneste. MBs ægtefælle gik dog fri, da han led af tuberkulose. På grund af hans sygdom kom MB til at lede cirkuset i disse år. I dette arbejde fik hun støtte af sin broder Ejner Jensen, der arbejdede i manegen som ?Dummepeter?.

Efter krigens afslutning delte brødrene Belli sig. Ægtefællen gik i kompagni med broderen Alphonso B. og satsede på Danmark som rejseområde. Hvor de to brødre gjorde sig gældende som dygtige artister med heste som hovedinteresse, tog MB sig af det administrative. I 1923 fik cirkuset kgl. bevilling og kunne nøjes med at betale 20% i forlystelsesskat. Da ægtefællen døde i 1929 efter lange sygdomsperioder, købte MB Alphonso B. ud og stod nu som leder. 1930-32 gik hun i kompagni med den tyske artist W. Borchardt og købte det første telt med fire master i Danmark. Men samarbejdet fungerede ikke, og også Borchardt blev købt ud. MB drev derefter Cirkus Belli på egen hånd en enkelt sæson, fra 1934 med samleveren Fredy Wachmann som forretningsfører og senere direktør. Da Cirkus Schumann i 1938 måtte opgive Cirkusbygningen i nogle år, fordi de ikke kunne få deres bevilling fornyet, engagerede Cirkus Belli Ernst og ?Albert Schumann samt hele cirkusets hestebestand på 40 heste. Også 1940 og 1941 var Schumann?erne engagerede hos Cirkus Belli, som i denne periode må betragtes som det førende danske cirkusselskab. Det vidner om cirkusets økonomiske formåen, at det i 1939 kunne engagere den amerikanske filmhelt Tom Mix, der dog afbrød samarbejdet, da Anden Verdenskrig brød ud. Da Wachmann døde i 1948, drev MB selskabet videre sammen med bl.a. broderen. Efter hendes død i 1953 blev cirkuset overtaget af et konsortium med bl.a. Volmer og Carl Bo Lind fra Karolinelund i Ålborg. Konsortiet magtede ikke at drive Cirkus Belli videre på det høje niveau, der var lagt under MB, og cirkuset blev 1955 opkøbt af ?Irene og ?Eli Benneweis.

Foto i KB, Nat.mus., Barlys Arkiv, Hvidovre.

Anders Enevig: Cirkus i Danmark, 1981.

Jon Vedel

 
Professioner
Direktører
 
Organisationer
Cirkus Belli
 
Emneord
Cirkus
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1910'erne · 1920'erne · 1930'erne · 1940'erne · 1950'erne
 
Regioner
Århus Amt
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon