Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Bertha Holst (1881 - 1929)
Holst, Bertha Elvina Emma Elisabeth

1881-1929, forfatter.

*11.3.1881 i Kbh., †29.3.1929 smst.

Adoptivforældre: godsforvalter Alfred Peter Hakon Christian Bombardus H. (1842-97) og Nicoline Sophie Bang.

BH var født Hall og datter af en norsk fader og en svensk moder. Forældrene var ikke gift, og BH tilbragte sine første år på et børnhjem i Kbh. Som fireårig blev hun adopteret af godsforvalteren på den vestfynske herregård Wedellsborg og hans hustru, en søster til forfatteren ◊Herman Bang. Da adoptionen gik i orden, havde den lille BH allerede stiftet bekendtskab med alfabetet og var i stand til at skrive sit nye navn i jorden med en pind, har hun fortalt. Som forfatter viste hun en højt udviklet sans for gengivelse af børns tanker og følelser, ikke mindst det familieløse barns oplevelse af at være uelsket og svigtet, og det kan næppe afvises, at hun til dels trak på sine egne erfaringer. Da godsforvalteren døde, flyttede BH med sin adoptivmoder til Kbh., hvor de delte lejlighed med Herman Bang. Han fik efter hendes eget udsagn ikke indflydelse på hendes senere værker, men læste dog hendes debutbog og anbefalede dens udgivelse.

BH blev lærerinde og forsøgte sig en tid med sin egen skole i Rørvig, senere underviste hun i Frederikshavn, indtil hun omkring 1907 ramtes af tuberkulose og måtte indstille sig på en lang periode som sanatoriepatient. Hun optog senere lærergerningen igen, men måtte omkring 1914 definitivt opgive at undervise på grund af sygdommen. Under sit første sanatorieophold skrev hun en mængde breve, og det var på denne måde, hun opdagede sit skrivetalent. Endnu mens hun var patient, begyndte hun på sin debutbog Vingeslag, en roman om unge menneskers liv, udgivet i 1908. Samme år udsendte hun sin første egentlige børnebog Tvillingerne, som i de følgende år blev efterfulgt af Bitten, 1910, Elis eventyrlige Barndom, 1910, Lisbeths første Kærlighed, 1911, Spirrevip, 1912, Det glade Kompagni, 1913, Inger Margrethe, 1914, Gunvers Læretid, 1915, Helle, 1918, Henriks Søster Mariotta, 1919, Blindebuk, 1920, Trold, 1924, Wienerbarnet Hansi, 1922, Gylden Sol, 1926, I Fangenskab, 1927, og Vibe, 1928. Mange af bøgerne udkom i en lang række oplag, for de vandt med rette en stor og bred accept og hører til blandt de absolut bedste børne- og ungdomsbøger fra denne tid.

BHs bøger handler om børn, men de personer, der opdrages i bøgerne, er de voksne. Mange af de voksne, som læseren møder hos BH, ejer grundlæggende ringe forståelse for børn eller kommer til at misfortolke børns handlinger og møder dem derfor med uvilje og hårdhed. Men de fleste lærer at indse deres fejl, således at generationerne finder ud af at leve godt med hinanden. Gylden Sol adskiller sig fra de øvrige bøger ved at være en art kollektiv roman, hvori man følger fire børn og unge fra hver sit sociale miljø. I modsætning til mange andre børnebøger blev BHs bøger også læst af drenge, selvom de fleste havde piger som hovedpersoner. Den mest populære har været Bitten, og den handler om en forældreløs pige og hendes nye, svære liv, da hun først bor hos bedstefaderen og hans husholderske og senere i en periode hos sin koldhjertede faster.

Foto i KB.

Mette Winge: Dansk børnelitteratur 1900-1945, 1976. Folkeskolen 31-32/1962.

Mette Winge

 
Professioner
Forfattere · Lærere
 
Organisationer
 
Emneord
Skønlitteratur · Børnebøger
 
Tidsperioder
1900-tallet · 1900'erne · 1910'erne · 1920'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon