Home
spacer spacer
Forord til DKL Online
Søgevejledning
Brugernes bidrag til DKL
Om den trykte udgave
Enkel søgning
Avanceret søgning
 

Nyt og aktuelt om køn

Hold dig ajour med den nyeste viden om ligestilling, køn og forskning

Klik dig ind på KVINFO Nyt

KVINFOs ekspertdatabase

Find navne, når der skal udpeges medlemmer til råd, nævn, udvalg og bestyrelser. Find navne, hvis der er brug for en ekspertudtalelse. Det er gratis, den er opdateret.

Søg

Louise Holst (1840 - 1883)
Holst, Juliane Sophie Louise

1840-83, skuespiller.

*10.10.1840 i Kbh., †18.8.1883 smst.

Forældre: lakaj Jean Edouard Carpentier (1803-49) og Charlotte Christine Schubart (1805-65).

~27.11.1861 med officer, forfatter ◊Charles Frederik H., *14.12.1834 i Kbh., †31.5.1909 smst., s. af skuespiller ◊Wilhelm Conrad H. og Ane Cathrine Lund.

Børn: Anna Johanne Marie (1862), Vilhelm Edvard (1863).

Fra Folketeatrets åbningsaften i 1857 til hun døde af sygdom kun 43 år gammel, var LH en overordentlig populær skuespillerinde på teatret. Sammen med ◊Harald Kolling, ◊Otto Zinck og ◊•Julie Hansen dannede hun grundstammen i teatrets ensemble, og som den eneste virkede hun ved Folketeatret uden afbrydelser. Teaterdirektør ◊H.W. Lange havde hentet hende på Århus Teater, hvor hun havde virket siden sin debut i 1855 som Margrethe i Abekatten.

I Folketeatrets første periode stod LH lidt i skyggen af teatrets absolutte primadonna ◊•Agnes Nyrop, men efter dennes skift til Det Kgl. Teater blev repertoiret lystigere, og LH fik sit første speciale som den muntre, kløgtige unge pige, soubretten. Hun var fra starten under vejledning af den omhyggelige og nuancerede personinstruktør ◊Frederik Høedt, og det var med til at forme hendes stil. Mens mange af hendes samtidige havde en stiliseret optræden, var LHs stil utvungen, realistisk, nuanceret og nærværende. Dertil kom et dejligt lune og skælmeriet i de fængslende øjne, der gjorde sig, først i ungpigerollerne og siden i de komiske karakterskildringer. Hun giftede sig i 1861 med den teaterglade premierløjtnant Frits H. De to børn kom særdeles hurtigt efter hinanden, og endnu mens de var helt små, deltog ægtefællen ved Dybbøl i 1864, og få år senere gjorde han tjeneste i Algeriet. I 1870’erne skrev han imidlertid en lang række meget succesfulde lystspil med gode roller til hustruen og fik således direkte betydning for den lettere del af hendes i øvrigt brede repertoire.

Det Kgl. Teater havde endnu eneret på det klassiske og store dele af det nye dramatiske repertoire, men da man forkastede Bjørnstjerne Bjørnsons Leonarda, spillede Folketeatret det, og LH blev den første fremstiller af denne rolle. Hendes rolle som Baronesse d’Ange i Plet af A. Dumas d.y. var uden tvivl hendes største præstation. Skønt hun i ungdommen især havde fremstillet de djærve piger og koner, beherskede hun nu den elegante dame og forstod med små overgange, betoninger og pauser at gengive et komplekst, varieret og stærkt sind. I sin korte karriere nåede hun at spille tæt ved 300 roller, og man sagde om hende, at det eneste, hun aldrig spillede, var “père noble”, den ældre fader.

Så sent som ved Folketeatrets 25-års jubilæum i 1882 var LH en skuespiller i udvikling, som man ventede sig meget af. Trods hendes tidlige død, gav hendes store spændvidde og umådelige popularitet hende en plads blandt privatteatrenes betydeligste skuepillerinder. Hendes død blev et dobbelt tab for Folketeatret, fordi den samtidig fratog ægtemanden skrivelysten.

Portræt fra 1880 af Julius Rosenbaum på Teatermus. Foto i KB, Teatermus.

Otto Zinck: Fra mit Studenter- og Teater-Liv, 1906. Herman Bang: Kritiske Studier og Udkast, 1880. Illustreret Tidende 17.9.1882. Ugeskrift for Theater og Musik 2/1880.

Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.

Randi Svendsen

 
Professioner
Skuespillere
 
Organisationer
Folketeatret
 
Emneord
Teater
 
Tidsperioder
1800-tallet · 1850'erne · 1860'erne · 1870'erne · 1880'erne
 
Regioner
Københavns Kommune
Digital udgave © Copyright 2003 KVINFO
Tilbage til resultatliste  |  Ny søgningPrinter ikonspacerPrint     Forstør teksten     Formindsk teksten

Tegnforklaring

* = født
† = død
~ = gift
◊ = optaget i Dansk biografisk leksikon
• = optaget i Dansk Kvindebiografisk leksikon